Ј. Јоксимовић: Преговарачка позиција за Поглавље 27 сутра у Европској комисији

21. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Преговарачка позиција за Поглавље 27 сутра у Европској комисији

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Преговарачку платформу за Поглавље 27 - животна средина и климатске промене, која ће у среду бити прослеђена Европској комисији, чиме ће укупан број поглавља спремних за отварање током хрватског председавања Саветом ЕУ бити повећан на пет, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Овим, Србија показује озбиљност, истрајност и доследност у процесу реформи и опредељењу за европске интеграције, сматра министар.
„Подношењем преговарачке позиције за поглавље које се тиче заштите животне средине и климатских промена, направљен је значајан корак напред, јер се ради о веома захтевном и комплексном преговарачком поглављу, чија је израда трајала скоро три године, уз учешће 28 институција, због чега представља најкомплекснији документ од преко 1.600 страница, који смо до сад представљали Европској унији“, каже Јоксимовић.

Захваљујући доброј координацији са представницима Европске комисије, великој енергији и тактичности, коју смо као Влада показали након процеса скрининга, Србија је добила позивно писмо да достави Преговарачку позицију без мерила за отварање, наводи Јоксимовић.
„Важно је истаћи да преговарачка позиција за Поглавље 27 долази у правом моменту, у тренутку формулисања европског „Зеленог договора“ праћеног Инвестиционим планом, који је председница ЕК Урсула фон дер Лајен представила 14. јануара у Стразбуру. То је значајно, посебно имајући у виду да је најављен и посебан „Зелени договор“ за Западни Балкан, који ће, такође, определити велика средства за ову област“, рекла је министар.

У том смислу и нови инвестициони план Владе Србије „Србија 2025“, који су у децембру 2019. представили председник Александар Вучић и премијер Ана Брнабић, предвиђа и велики број стратешких еколошких пројеката, чиме Србија још једном показује да јој је приоритет бољи и квалитетнији живот наших грађана, напомиње Јоксимовић.

Извор: Танјуг