Ј. Јоксимовић: Унапређење економија интерес грађана региона и оквир за боље односе

26. децембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Унапређење економија интерес грађана региона и оквир за боље односе

Интерес грађана целог региона јесте да се економија узме као најбољи оквир за унапређење односа, пацификацију целог региона, као и за помирење и смањење предрасуда, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић коментаришући регионалну иницијативу мини Шенгена.

Јоксимовић је одговарајући на питање посланика Јединствене Србије Војислава Вујића, којег је интересовало да ли ће се сарадња као што је мини Шенген између Србије, Северне Македоније и Албаније проширити и на друге земље у региону, казала да је председник Србије Александар Вучић радио у интересу грађана када је покренуо ту иницијативу.

„Интерес грађана целог региона јесте да се економија узме као најбољи оквир за унапређење односа, пацификацију целог региона, за помирење и смањење предрасуда. Када имате четири основне слободе – слободу кретања капитала, кретања људи, услуга, идеја, ви онда рађате дипломатију људи. То више није само међународна референца владе, парламента, министара“, навела је Јоксимовић.

Како је казала, један од предуслова европских интеграција јесте и регионална сарадња, а та сарадња доноси и корист – економску, безбедносну и политичку, свим грађанима и Србије и региона, што је код иницијативе председника Вучића и Србије била руководећа идеја.

„То није замена за европске интеграције, ово је аутентична регионална иницијатива, аутентична иницијатива председника Србије и Србије која је увек доживљавана као неки хегемон који има посебне интересе у региону. Али, ми нисмо хегемон већ одговорна држава која жели да и други напредују и сматрамо да ћемо само такви бити интересантнији и компетитивнији на великом европском тржишту“, казала је министар.

Подсетила је да је Црна Гора иницијално реаговала негативно на тај предлог и додала да ако сте земља која жели да уђе у ЕУ, а Црна Гора је земља која је отворила највише поглавља у преговорима, то обавезује.

„Ако хоћете да уђете у ЕУ на многоструко снажније и веће тржиште, а кажете да вам једно субрегионално и регионално тржиште не одговара, па како мислите да подигнете конкурентност економије за приступ европском јединственом тржишту? Зато су ипак и они увидели предност ове иницијативе“, констатовала је Јоксимовић.

Додала је да је то и нека врста додатне вежбе, практиковања добре економије и за оно што је заједничко тржиште.

„Црна Гора, која је са Србијом још увек предњачећа држава процеса европских интеграција, треба да поштује права мањинска, људска, грађанска и верска свих оних који у Црној Гори живе и у том смислу ја мислим да су европске интеграције добар оквир и за ту тему“, навела је.

Коментаришући наводе посланика Ђорђа Вукадиновића, за којег је казала да је велики апологета Бориса Тадића, који је похвалио, како је казала, бесан израз лица немачке канцеларке Ангеле Меркел пре 10 година на састанку са Борисом Тадићем, Јоксимовић је казала да је израз Меркелове тада говорио да је запањена да председник једне државе као што је Србија даје лажна обећања, која би се можда свидела некима у ЕУ, иако се не подударају са српским националним интересима, а истовремено није имао храбрости да своја обећања међународној заједници спроведе у унутрашњој политици, да не би изгубио изборе. Дакле, свима су давана лажна обећања.

„Оно што смо ми радили и што је радио Вучић и због чега је Србија цењена јесте одрживо, рационално, разумно и изводљиво, а са становишта Србије прихватљива решења иза којих бисмо могли да стојимо, без обећања о томе да ће се другима свидети и да ћемо због других радити“, истакла је Јоксимовић и додала да у свету поштују само када браните интересе свог народа, чак и када се не слажу са тим.

Они који обећавају све уступке само у интересу сопственог опстанка на власти, они нису цењени у међународним релацијама, већ их прихватају као привремене партнере са којима се сарађује док могу да извуку корист за другу државу, а који се одбацују онда када се улога заврши.

„То није случај са овом Владом, то није случај са председником Вучићем, ми се боримо за наше интересе, на разуман, врло одговоран, врло зрео и врло одлучан начин“, истакла је.

Наводећи да се не прича о свему у јавности, Јоксимовић је казала да никада није изашла да каже какви су њени разговори, већ изађе са поруком грађанима да је ЕУ добра будућност за Србију, што не значи да прећуткујемо и да смо неми на све оно што није у интересу наше земље.

„Неко је од посланика рекао да је Тања Фајон извршила притисак око изборних услова – нису Влада и СНС доносиле одлуке под било чијим притиском, него је то био разуман дијалог и договор и виђење чињенице да неке ствари могу да буду боље, можда не и за нашу странку, али да укупан контекст могу да унапреде“, истакла је Јоксимовић.

Како је казала, притисак код одговорих људи долази само од увиђања потребе да се ствари још више унапреде у интересу грађана.

Извор: Танјуг