Ј. Јоксимовић и Лутероти: Аустрија се залаже за подстицајнији и бржи процес преговора

19. децембар 2019. | Beograd

Ј. Јоксимовић и Лутероти: Аустрија се залаже за подстицајнији и бржи процес преговора

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Аустрије Николасом Лутеротијем о наставку европског пута Србије, сарадњи две државе у процесу приступања, билатералним односима, приликама у региону и осталим темама.

Министар је истакла да је Аустрија важан савезник Србије у процесу европских интеграција и држава која доследно подржава политику проширења ЕУ. Захвалила је на значајној и конкретној помоћи и подршци којом Беч подстиче европски пут Србије, а која подразумева и ангажовање аустријских институција на спровођењу пројеката финансираних из фондова ЕУ или међународних финансијских институција.

Јадранка Јоксимовић је истакла да ће Србија, као и до сада, наставити да спроводи реформе и да ће бити посвећена процесу приступања. Сматра да је отварање једног поглавља – иако смо на основу постигнутих резултата у реформама у областима попут владавине права и економије заслужили и више, потврда да ЕУ валоризује наше реформске активности.

Министар је, као веома важну, истакла недавну иницијативу појединих држава ЕУ, међу њима је и Аустрија, које - сматрајући да консолидација Европе не може бити завршена без Западног Балкана, изражавају спремност да процес и методологија преговора – уколико се буду мењали, иду у правцу убрзавања процеса и већих користи за кандидате.

Јадранка Јоксимовић посебно је акцентовала значај Аустријске развојне агенције (АДА) приликом спровођења бесповратних средстава ЕУ у укупном износу од 19.5 милиона евра за реализацију пројеката из сегмента социјално економског развоја Подунавске регије. Највећи подпројекат, укупне вредности од 9 милиона евра обезбеђених из два национална ИПА програма, јесте обнова тврђаве Голубац - свечано отворене марта ове године. Прецизирала је и да је Аустрија, у оквиру социјално економског развоја Подунавске регије, обезбедила милион евра бесповратних средстава локалним самоуправама, регионалним развојним агенцијама, туризму и невладиним организацијама за пројекте усмерене на развој Дунавске регије у Србији.

Аустрија је, такође, подсетила је министар, држава која је кроз реализацију твининг пројеката пружила значајну подршку државној администрацији у Србији у контексту примене и спровођења законодавства ЕУ, и то у областима попут правде и унутрашњих послова, пољопривреде и животне средине.

Амбасадор Лутероти нагласио је да Аустрија подржава политику проширења и да се залаже за европску перспективу Западног Балкана, следећи принцип по коме би, од испуњавања критеријума сваке државе појединачно требало да зависи и њен напредак у процесу приступања. Истакао је да ће Беч наставити да подстиче и помаже проевропско опредељење и стратешки интерес Србије – коју види као кључну државу Западног Балкана, да постане чланица ЕУ. Позитивно се одредио према резултатима реформи и изразио очекивања да ће започете реформе бити настављене већим интензитетом – посебно у сегменту владавине права.

Јоксимовић и Лутероти истакли су да су билатерални односи две државе на високом нивоу и указали да то потврђује податак да је Аустрија један од водећих инвеститора у српску привреду. Констатовали су и да постоји простор за интензивирање свеукупне сарадње.

Извор: Танјуг