Ј. Јоксимовић и Церар: Словенија подржава политику проширења и европске интеграције Србије

17. децембар 2019. | Нови Сад

Ј. Јоксимовић и Церар: Словенија подржава политику проширења и европске интеграције Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Новом Саду са потпредседником Владе и министром иностраних послова Словеније Миром Цераром о наставку европских интеграција Србије и сарадњи двеју држава у том процесу, билатералним односима, ситуацији у региону и другим темама.

Министар је нагласила да ће Србија са једнаком посвећеношћу наставити са процесом приступања и спровођењем реформи, које су најбољи модел за свеукупан развој државе и друштва. Оценила је да, с обзиром на квалитет реформи у владавини права и економији, нисмо задовољни отварањем једног поглавља, али и да је то показатељ да је ЕУ приметила резултате које смо остварили у процесу европских интеграција.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на помоћи и подршци коју Словенија даје Србији током пута ка пуноправном чланству у ЕУ. Нарочито је, у том смислу, значајна вишегодишња развојна помоћ - пружају нам је словеначки експерти, посебно у областима попут заштите животне средине, управљању водама и кохезионој политици.

Потпредседник Владе и шеф дипломатије Словеније Миро Церар рекао је да Словенија подржава политику проширења ЕУ и да ће наставити да подстиче европске интеграције Србије. Оценио је да је учинак реформи, које би требало интензивирати, видљив и да је значајно што су оне у владавини права и економији идентификоване као посебно битне. Церар је објаснио и да је регион један од приоритета словеначке спољне политике - то потврђује податак да је Западни Балкан приоритет Словеније у пружању развојно-техничке помоћи. Он је указао на значај и опредељење Србије за успостављање што бољих односа у региону.

Јадранка Јоксимовић састала се у Новом Саду и са словеначким вицепремијером и министром инфраструктуре за област развоја, стратешке пројекте и кохезију Аленком Братушек.

Јоксимовић је акцентовала значај кохезионе политике, као главне политике ЕУ, за остваривање циљева развојне стратегије ЕВРОПА 2020, и механизма за спровођење структурних реформи и државама чланицама - а кроз отварање нових радних места, унапређење квалитета живота и повећање укупног економског развоја.

Пошто је Министарство за европске интеграције надлежно за преговоре у поглављу 22 - Регионална политика и координација структурних инструмената, договорено је да се интензивира експертска сарадња из области кохезионе политике и регионалног развоја. Саговорници су констатовали и да наставак и јачање координације у оквиру европских макрорегионалних стратегија - пре свега Дунавске, али и регионалних - Централно-европске и Јадранско-јонске, од обостраног интереса.

Министар Братушек исказалa је спремност Словеније да помогне европски пут Србије.

Јоксимовић и њени саговорници оценили су да су билатерални односи двеју држава на веома високом нивоу и да постоји обострано опредељење за њиховим интензивирањем.

Извор: Танјуг