Ј. Јоксимовић и Шиб: Још једна успешна година развојне сарадње Србије и Немачке

13. децембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Шиб: Још једна успешна година развојне сарадње Србије и Немачке

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Немачке Томас Шиб присуствовали су свечаности којом је обележен завршетак још једне успешне године у сегменту развојне сарадње и партнерства две државе.

Јадранка Јоксимовић, која је и координатор развојне сарадње, указала је да је Немачка веома значајан политички, али и поуздан билатерални партнер, што потврђује и податак да је та држава – кроз бројне развојне пројекте у Србији инвестирала преко 1.9 милијарди евра. Прецизирала је да је у периоду 2014-2019. године вредност укупне развојне помоћи близу 660 милиона евра, од чега је преко 160 милиона евра бесповратна помоћ. Током 2019. године Влада СР Немачке је определила дoсад највећи годишњи износ развојне помоћи Србији од 230 милиона евра, од чега чак 186 милиона евра на успешно завршеним преговорима одржаним у Берлину 19. и 20. новембра.

Министар је, уз захвалност на свеукупној помоћи у процесу европских интеграција, објаснила да је развојна сарадња Србије и Немачке у претходном периоду била усмерена на реализацију дугорочних циљева у неколико кључних области, усаглашених између две стране и дефинисаних стратегијом развојне сарадње Немачке. То су подршка даљем развоју демократије и владавине права, развоју доброг управљања, развоју тржишне економије, животне средине и енергетике и јачању регионалне сарадње.

Јоксимовић је нагласила да су у сегменту техничке сарадње започете и завршене бројне реформе у којима су остварени запажени резултати који су од изузетне важности за развој Републике Србије, њено приближавање ЕУ и бољи живот грађана. У процесу приступних преговора са Европском унијом Немачка пружа конкретну подршку Србији кроз програме и пројекте техничке сарадње на пољу припреме приступних преговора, кроз подршку конкретним преговарачким поглављима, укључујући и припрему правног и институционалног оквира, као и успостављање структура и адекватних капацитета за ефективно коришћење структурних фондова ЕУ у будућности.

Посебно је, према речима министра, важан податак да ће почетком идуће године Влада Немачке започети ревизију тренутне стратегије развојне сарадње са Србијом за период 2016-2020, и да ће резултати овог процеса представљати основу за будућу развојну сарадњу. Она очекује да ће, као и приликом израде текуће стратегије, бити успостављен консултативни процес са немачким партнерима и да ће се кроз конструктиван дијалог заједнички обликовати развојна стратегија која ће бити усклађена како са кључним областима од интереса за развојну сарадњу Немачке, тако и са кључним националним развојним приоритетима Србије.

Министар очекује да ће се и будућа сарадња две државе, уосталом као и досадашња, наставити у атмосфери отвореног дијалога и обостране посвећености, а на остваривању значајних резултата на пољу одрживог социо-економског развоја Србије кроз секторске реформе вођене процесом ЕУ интеграција и њене даље изградње као модерног и напредног друштва.

Свечаности су, поред представника амбасаде Немачке, присуствовали партнери из немачке Организације за техничку сарадњу (ГИЗ) и Немачке развојне банке (KfW).

Извор: Танјуг