Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија подржава отварање нових поглавља у преговорима

20. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија подржава отварање нових поглавља у преговорима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом о плановима и даљим активностима које се односе на европске интеграције Србије, сарадњи две државе у том процесу, билатералним односима, ситуацији у региону и ЕУ и осталим темама.

Министар је захвалила на помоћи и подршци Италије, као дугогодишњег партнера и пријатељске државе, процесу приступања Србије. То ће, према њеним речима, на најбољи начин потврдити предстојећа посета италијанског министра за европске послове Вићенца Амендоле са којим би требало да се размене искуства и дефинишу међудржавни модели наставка сарадње у евроинтеграцијама.

Јадранка Јоксимовић рекла је Ло Кашу да Србија очекује да током председавања Финске Саветом ЕУ отвори нова поглавља. Пренела је амбасадору да сматра да „нон-пејпер“ o спровођењу прелазних мерила за поглавља 23 и 24, који је Европска комисија прошле недеље представила државама чланицама, даје довољно уверљивих аргумената за отварање нових поглавља са Србијом. То би представљало и значајан сигнал у смислу одрживости и кредибилности политике проширења.

Министар је посебно захвалила на иницијативи шест земаља (Аустрија, Италија, Чешка, Пољска, Словачка и Словенија) које су заједнички потписале писмо упућено председнику ЕК Јункеру у погледу јасне европске перспективе Западног Балкана.

Ло Кашо је оценио да реформе у Србији доносе видљиве резултате. Нагласио је да реформе у области владавине права свакако треба да буду интензивиране, али и да постигнути напредак даје јасну могућност за отварање нових поглавља. Италија се, према његовим речима, залаже за наставак кредибилне политике проширења на Западни Балкан и посебно вреднује улогу Србије као конструктивног и поузданог партнера ЕУ.

Јоксимовић и Ло Кашо сматрају да две државе имају добре билатералне односе и да је Италија важан еконoмски и политички партнер Србије.

Извор: Танјуг