Ј. Јоксимовић и чешки парламентарци: Чешка ће активно подржавати европске интеграције Србије

15. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и чешки парламентарци: Чешка ће активно подржавати европске интеграције Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са делегацијом Одбора Посланичког дома Парламента Чешке за европске послове о плановима Србије у наставку европских интеграција, сарадњи две државе у процесу приступања, билатералним односима, ситуацији у ЕУ и региону и другим темама.

Министар је захвалила на помоћи и подршци коју Чешка пружа Србији у процесу европских интеграција, а која се превасходно односи на учешће наше државе у цивилним мисијама ЕУ, али и кроз развој малих и средњих предузећа, здравствену и заштиту животне средине, одрживе изворе енергије, трансфер технологије. Указала је, такође, и да су државе чланице Вишеградске групе – Чешка је једна од њих, земље са којима Србија, а кроз размену искустава, у процесу приступања остварује значајну сарадњу.

Јадранка Јоксимовић обавестила је чешке парламентарце да је Србија опредељена да спроводи реформе, које су механизам развоја државе и друштва у целини и да се посебан акценат ставља на реформе у владавини права и економији – оне су основ за успостављање повољног привредног амбијента и долазак иностраних инвеститора.

Јадранка Јоксимовић истакла је и да Србија, а на основу резултата оствареног кроз реформе у области владавине права, очекује да током председавања Финске Саветом ЕУ отвори нова преговарачка поглавља.

Министар је делегацији Парламента Чешке захвалила на интензивираним посетама и контактима – прво председника те државе Милоша Земана, а затим и председника Посланичког дома Парламента Радека Вондрачека, који су показали искрену подршку и отвореност да чују ставове Србије по свим питањима.

Јадранка Јоксимовић навела је и да су за Србију веома значајне стабилност и сарадња у региону – што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића са председницима Влада Северне Македоније и Албаније Заевим и Рамом.

делегације Одбора Парламента Чешке за европске послове оценили су да Србија са великом озбиљношћу приступа спровођењу реформи и да је посебно важно што су реформе из области владавине права идентификоване као посебно значајне. Оценили су да би реформски процес требало да буде настављен и да су досадашњи резултати реформи видљиви. Нагласили су да ће Чешка наставити да подржава и помаже европске интеграције Србије која са ЕУ, како су истакли, дели идентичне вредности и на основу којих заслужује да буде део ЕУ. Указали су и на значај и улогу Србије у остваривању регионалне стабилности. Делегација је истакла да разуме комплексност ситуације око КиМ. Посебно су нагласили важност дугогодишњих пријатељских односа Србије и Чешке.

Саговорници су оценили да су билатерални односи изузетно добри и да постоје услови за њихово јачање.

Извор: Танјуг