Ј. Јоксимовић и Нанобашвили: Грузија изузетно уважава искуства Србије у процесу европских интеграција

13. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Нанобашвили: Грузија изузетно уважава искуства Србије  у процесу европских интеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Грузије Јосеба Нанобашвилија. Разгoварали су о плановима Србије у наставку процеса приступања, искуствима Србије у европским интеграцијама, билатералној сарадњи и другим темама.

Јадранка Јоксимовић информисала ја амбасадора Нанобашвилија о активностима Србије на европском путу, посебно акцентујући динамику спровођења реформи и отварање поглавља. Подвукла је да чланство у ЕУ представља стратешки спољно-политички приоритет државе и нагласила да се реформе у процесу приступања спроводе са великом посвећеношћу и високим степеном одговорности, посебно у областима владавине права и економије, јер се на тај начин држава и друштво развијају и модернизују. Навела је и да је Србија спремна да искуства из процеса приступања подели са Грузијом, али и осталим државама из програма Источног партнерства које су заинтересоване за процес придруживања, иако се заснива на другачијим уговорним односима и перспективи са ЕУ.

Министар је захвалила Грузији на одлуци да не призна независност КиМ. Прецизирала је да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије.

Амбасадор Нанобашвили указао је да Грузија Србију перципира као кандидата са најозбиљнијом перспективом за пријем у ЕУ. Оценио је да су за Грузију искуства Србије из процеса европских интеграција драгоцена и захвалио нашој држави на спремности да их подели са другим земљама и, на тај начин, допринесе њиховом развоју. Истакао је да наша држава представља позитиван пример начина на који се спроводе реформе, апострофирао је резултате које смо остварили њиховом реализацијом и похвалио јасно опредељење да се оне наставе. Нанобашвили је нагласио да је позиција Грузије у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова доследна и да се неће мењати. Захвалио је и на подршци Србије територијалном интегритету Грузије.

Амбасадор се посебно захвалио министру Јадранки Јоксимовић на њеном активном учешћу и доприносу на Конференцији у Батумију, у јулу ове године, којом се обележавало 10 година од Источног партнерства.

Јоксимовић и Нанобашвили констатовали су да Србија и Грузија имају традиционално добре односе, који се потврђују кроз сарадњу у сегменту европских интеграција и других области и да постоји обострана жеља за њиховим интензивирањем, посебно у домену привредне сарадње и интензивнијих билатералних посета.

Извор: Танјуг