Ј. Јоксимовић и Калстер: Белгија за наставак кредибилне политике проширења

05. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Калстер: Белгија за наставак кредибилне политике проширења

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и генерални директор Министарства иностраних послова Белгије задужен за билатералну сарадњу Аник Ван Калстер разговарале су о наставку европских интеграција Србије и даљој сарадњи две државе у том процесу, ситуацији у региону и ЕУ, билатералним односима и другим темама.

Министар је захвалила на подршци и помоћи коју Белгија даје Србији у процесу европских интеграција и изразила очекивање да ће та држава наставити да заступа позицију кредибилног наставка политике проширења ЕУ. Указала је да се велика пажња на путу ка пуноправном чланству посвећује спровођењу реформи које су неопходне ради развоја и модернизације државе, али и да се посебан акценат ставља на најзначајније – у сегментима владавине права и економије, које су важне за долазак страних инвеститора. Такође, истакла је да је неопходно да ЕУ задржи проактиван приступ када је у питању наш регион.

Јоксимовић је обавестила Аник Ван Калстер да очекујемо да до краја године – када се завршава председавање Финске Саветом ЕУ, отворимо нова поглавља. Тиме би се – како је рекла, потврдио и кредибилитет политике проширења, али и да се наше активности – као предњачеће државе региона за пријем у ЕУ, адекватно вреднују.

Министар је истакла да се залажемо за одрживо и компромисно решење за КиМ као и да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине одлуку о једностраном увођењу тарифа на робу из Централне Србије. Потврдила је и да инсистирамо и на регионалној стабилности која је предуслов мира, развоја и сарадње.

Аник Ван Калстер рекла је да ће Белгија наставити да подржава евроинтеграције Србије руководећи се принципом да напредак сваке државе кандидата зависи од резултата постигнутих у процесу приступања, али и на стриктном спровођењу Копенхашких критеријума и испуњавању обавеза из ССП. Указала је да је посвећеност Србије спровођењу реформи видљива и да би оне требало да буду интензивиране. Напоменула је да су реформе из области владавине права, али и оне које се тичу унапређења пословног амбијента, посебно важне и да је добро што је њихов значај у Србији на прави начин идентификован. Ван Калстер је указала и на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине, као и да је важно да Приштина укине тарифе што пре.

Саговорнице су оцениле да су билатерални односи две државе добри и да постоји обострана заинтересованост за њихово интензивирање.

Извор: Танјуг