Ј. Јоксимовић: Сарадња Србије и Савета Европе интензивна

30. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Сарадња Србије и Савета Европе интензивна

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је сарадња између Владе Србије и Савета Европе (СЕ) добра и интензивна, као и да се та сарадња најбоље види и одвија управо у поглављима 23 и 24 која се тичу владавине права.

„Знате да Влада Србије са Саветом Европе сарађује интензивно и већ више година управо на ономе што је суштина у поглављима 23 и 24, владавина права у најширем смислу речи. Свима је јасно да су Копенхашки критеријуми темељ поштовања владавине права. Савет Европе несумњиво је најпозванији да помогне земљи кандидату у приступном процесу, да на најбољи могући начин испуни критеријуме из ових области”, казала је Јоксимовић на конференцији о представљању друге фазе програма Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску, у организацији Савета Европе и ЕУ.

Када је реч о теми која незванично струји кроз медије, а тиче се реструктурирања преговарачког процеса, Јоксимовић напомиње да је Србија већ успешно пребродила једну ревизију методологије приступног процеса.
„Србија је прва земља која је свој преговарачки приступни процес морала да отпочне са новим приступом ЕУ у то време, а то је обавеза да се започне у раној фази преговора са отварањем поглавља 23 и 24, и у нашем случају, додатно са поглављем 35 као једним од суспензивних поглавља. Друге државе нису имале овакву врсту захтева, што често заборављамо, већ су отварале поглавља за која су била технички припремљена”, наводи она.

Каже да је за Србију то имало погодности те да није лоше почети са најзахтевнијим поглављима.
„Само би се мање одговорни и мање амбициозни бунили на такав принцип. За нас је свакако то имало предности. Успешно смо пришли томе, и даље смо у том процесу”, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић објашњава да су и сада поглавља 23 и 24 суспензивна, и да ако земље чланице ЕУ констатују да нема довољно напретка и да постоје на неки начин назадовања у тој области, може да дође до одлуке да се привремено обуставе преговори у другим поглављима.
„Процес је стриктан и јасан. Ми делујемо сходно постојећој методологији. Поглавља 23 И 24 су захтевна, прва су отворена, а последња ће бити затворена, тако налаже преговарачки оквир са Србијом. Постоје бројна прелазна мерила, акциони планови прилагођени обавезама из поглавља 23”, додала је она, уз оцену да је подршка Савета Европе кроз пројекат изузетно користила.

Такође, осврнула се на улогу укључивања Венецијанске комисије Савета Европе у оквиру дефинисања процеса уставних амандмана, у склопу чега је, како каже, добијено мишљење и одређене препоруке на текст амандмана.
„Фокус је био на независности судства и на измењене одредбе које се тичу ове материје, које су и измењене у складу са препорукама Венецијанске комисије. Венецијанска комисија је у складу са нашим институционалним структурама и политичком културом покушала да помогне да урадимо оно што је у складу са најбољим европским праксама, како би све функционисало и како би се могло имплементирати, и што може да буде ефикасан део нашег правног и укупног политичког и друштвеног процеса”, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, препоруке Греко за закон о борби против корупције су биле у нацрту закона који је усвојен у скупштини. Такође, каже да је на основу Греко извештаја из маја 2019. године, оцењено да је Србија остварила добар напредак у примени препорука Греко.

„Савет Европе је пружио подршку у припреми измена и допуна закона о саветима националних мањина, као и закона о заштити права и слобода припадника националних мањина. То је усвојено у јуну 2018. Избори су спроведени у складу са новим законским решењима”, навела је.

Има још читав низ, каже она, примера подршке Савета Европе, попут концепта демократске културе у нашим школама, креирања демократског окружења, финансијских извештаја Савета националних мањина, затим образовања на језику националних мањина...

Србија је, каже Јоксимовић, до сад ратификовала 82 и потписала 7 конвенција Савета Европе од укупно преко 200 конвенција и протокола и додаје да постоје важни парцијални споразуми које је Србија потписала и у којима учествује.
„Чланица смо 12 парцијалних споразума Савета Европе који представљају факултативни начин окупљања држава које исказују посебан интерес за одређену област и активност Савета Европе”, истакла је Јоксимовић, наводећи као пример Групу земаља за борбу против корупције - ГРЕКО, Банку за развој Савета Европе, Европску комисију за демократију путем права - Венецијанску комисију...

Извор: Танјуг