Ј. Јоксимовић и Клокић: Искуства Србије из процеса европских интеграција важна за Републику Српску

23. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Клокић: Искуства Србије из процеса европских интеграција важна за Републику Српску

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем о међуресорној сарадњи, искуствима Србије у процесу приступања и будућим плановима наше државе на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Јоксимовић нагласила је да је Србија опредељена да сопствена искуства из процеса европских интеграција пренесе и подели са другима. Посебно је то, према њеним речима, важно због чињенице да је наша држава идентификована као регионални предводник у европским интеграцијама што је, уз жељу, и обавезујуће у смислу заједничког регионалног доприноса европским интеграцијама и помоћи свима који су иза нас у том процесу.

Када је о Републици Српској реч, министар је нагласила да су Меморандумом о сарадњи МЕИ и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу РС предвиђени различити модели сарадње – пре свега кроз преношење искустава у области стручног усавршавања, пружање подршке у изради методологије стручног усавршавања, позивање државних службеника Републике Српске на обуке од заједничког интереса, пружање експертске помоћи из области ЕУ на захтев институција Републике Српске и организовање стажирања у МЕИ.

Јадранка Јоксимовић акцентовала је и значај прекограничне сарадње, која се са РС спроводи у оквиру сарадње са БиХ, а на нивоу пограничних општина. На тај начин се, кроз један од сегмената европских интеграција и конкретне пројекте, остварују значајни резултати. Прекогранична сарадња се реализује кроз пројекте одрживог развоја, биодиверзитета, културног наслеђа, заштите животне средине.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да се у Српској процес европских интеграција БиХ активно прати и да је Република Српска заинтересована и опредељена да у потпуности учествује у свим припремним активностима које стоје пред Босном и Херцеговином у процесу придруживања. Оценио је да је Србија пример посвећености процесу приступања али и сарадње у региону. Навео је и да Меморандум о сарадњи МЕИ и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу РС пружа могућност да се кадрови из РС на најбољи могући начин обуче и стекну искуства која ће им бити драгоцена у даљем раду.


Извор: Танјуг