Ј. Јоксимовић: Србија посвећена циљевима одрживог развоја

21. октобар 2019. | Сарајево

Ј. Јоксимовић: Србија посвећена циљевима одрживог развоја

Србија је потпуно посвећена остваривању циљева одрживог развоја Агенде Уједињених нација 2030. и одлучна да настави путем европских интеграција, поручила је данас у Сарајеву министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
„Уверавам вас да имате одговорног и предвидивог партнера код кога ћете увек добити подршку“, поручила је Јоксимовић у обраћању на конференцији „Популациона динамика, људски капитал и одрживи развој у Југоисточној Европи“.

Јоксимовић је подсетила да је Влада Србије одлучила да имплементира циљеве одрживог развоја кроз процес европских интеграција земље.

Будући да је УН Агенда 2030 постала интегрални део политичког оквира ЕУ, Јоксимовић је навела да је Србија схватила да нам нису потребне „две стазе“ за достизање економије благостања, јер је то и суштину Агенде 2030, као и главни циљ европских интеграција.
„Економија благостања звучи лепо, али понекад није лако убедити грађане у конкретне резултате. Све приче о бројкама су у реду, али ако наши грађани не осећају да живе у економији благостања у својој земљи, све губи смисао“, навела је министар.

Како је рекла, једна од најважнијих ствари за све одговорне и умешне владе је да, у не тако ведрим данима за политику проширења на Западни Балкан, уз одсуство јасне перспективе за чланство у ЕУ, креирају нову платформу за развој у сопственој земљи, за своје грађане.

„Србија свакако предњачи у процесу европских интеграција, отворила је скоро половину поглавља у преговорима, и ми нисмо скептични у вези са нашом ЕУ перспективом, али због једне врсте скептицизма у политици проширења, успешно управљање заправо значи да свака одговорна влада мора да креира нову платформу за развој у својој земљи, за своје грађане“, рекла је Јоксимовић.

То, додала је, значи да УН Агенда 2030 није само потпорна платформа, већ нешто што ми заправо живимо у нашим држава и спроводимо у нашим земљама.

Подсетила је да је први пут ове године председник Србије Александар Вучић представио је Добровољни национални извештај о циљевима одрживог развоја, пред Генералној скупштини УН, у септембру у Њујорку, те истакла да је Србија била једна од 47 земаља која је поднела тај извештај.

Додала је да је Влада Србије формирала посебну радну групу у покушају да се координира рад министарстава у остваривању циљева, један по један, јер сваки остварен циљ би требало да омогући остварење још једног, како би се остварило благостање за грађане.
„Звучи некада апстрактно, али заправо није“, приметила је Јоксимовић.

Она је навела да је у Србији припремљен национални инвестициони план, који ће бити део платформе остваривања циљева одрживог развоја, јер ће много новца бити уложено у инфраструктуру, не само саобраћајну, већ у другим областима, од екологије до социјалне инфраструктуре, обезбеђивање пијаће воде за све грађане...
„Све су то ствари које грађани морају да имају у свакодневном животу. Без тога нећемо бити кредибилна влада, сви ми у региону, без обзира на наше ЕУ аспирације“, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да је скептицизам у вези са проширењем ЕУ, који је присутан ових дана, на неки начин помогао Агенди УН 2030. да буде много видљивија, али и да покаже да свака земља има своју агенду развоја.

Такође, истакла је да та решења морају бити „скројена по мери“.
„Зато што када говоримо о популационој динамици свакако да није исто причати о експлозивној популационој динамици у Индији и Србији и другим земљама у региону где стално причамо да губимо људе сваки дан и то не само због ниске стопе фертилитете већ због миграција и слично“, рекла је она.
Јоксимовић додаје да управо зато мора да се примени прилагођен приступ.

Министар додаје да теме о популацији, људском капиталу и одрживом развоју нису једине ствари о којима ће се дебатовати на конференцији, али и да треба посебно посветити пажњу тим променама у региону.

Како је рекла, ЕУ има своје унутрашње дебате које су, такође, повезане са тим проблемима.

Патимо тренутно сви од истих болести и зато треба да видимо како те промене могу да имају позитиван исход, а не само да кукамо, поручила је Јоксимовић.
„Уверавам вас да је Србија потпуно посвећена Агенди УН 2030. и веома смо одлучни да наставимо наше европске интеграције. Уверавам вас да имате одговорног и предвидивог партнера код кога ћете увек добити подршку“, поручила је Јоксимовић додајући да се од наше земље као предводника у европским интеграцијама очекује већа одговорност и више по питању помагања другима.

Јоксимовић је подсетила да је председник Србије Александар Вучић пре око 15 дана покренуо веома важну платформу названу „Мали Шенген“ са Северном Македонијом и Албанијом.

Како је рекла, то је добар начин како те три земље желе поново да креирају најбоље начине за проток људи, робе и капитала.
„Та иницијатива није отворена само за наше три земље, већ за сваку земљу у региону, а поготово за земље кандидате и потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ“, рекла је она и изразила очекивање да ће регион Западног Балкана премостити „геп“ који тренутно постоји на хоризонту ЕУ.

Зато земље у региону, додаје, раде најбоље да промовишу у позитивном смислу популациону динамику и људски капитал.

Изразила је наду да и друге земље у региону имају одговорне владе које ће имати за циљ развој економије за грађане.

Конференцију „Популациона динамика, људски капитал и одрживи развој у Југоисточној Европи“, уз подршку Савета за регионалну сарадњу, организују Министарство иностраних послова БиХ и Регионална канцеларија Популационог фонда УН за Источну Европу и Централну Азију.

Извор: Танјуг