Ј. Јоксимовић и Костеланчик: Србија значајан регионални партнер САД

17. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Костеланчик: Србија значајан регионални партнер САД

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директор Канцеларије Стејт департмента за Југоцентралну Европу Дејвид Костеланчик разговaрали су о билатералним односима Србије и САД, процесу европске интеграције наше државе, реформама које се спроводе, ситуацији у региону и другим темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на помоћи и подршци којом САД, као значајан партнер, подржавају реформе и евроинтеграције Србије. Издвојила је сарадњу са УСАИД-ом која је резултирала реализацијом конкретних пројектата развоја малих и средњих предузећа и локалних самоуправа, али и значајна бесповратна средства и техничку подршку којом САД подстичу приступни процес Србије.

Министар је обавестила Костеланчика да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије који подржава више од 50 процената грађана, а њих 68 процената реформе – неопходне за развој и напредак државе и друштва. Указала је и да су посебно важне економске и реформе из области владавине права јер утичу на стварање позитивног пословног амбијента и повећано интересовање иностраних партнера за инвестирање у српску привреду.

Јоксимовић је нагласила да Србија очекује да током председавања Финске Савету ЕУ отвори нова поглавља, с обзиром да имамо неколико припремљених преговарачких позиција, а ради се и на припреми нових.

Министар је нагласила да Србија велику пажњу посвећује регионалној стабилности која је предуслов развоја, напретка и сарадње. Истакла је да се залажемо за одрживо и компромисно решење у процесу нормализације односа између Београда и Приштине и да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије. Подсетила је да Приштина, за разлику од Београда, није спровела своју једину обавезу преузету потписивањем Бриселског споразума.

Директор Канцеларије Стејт департмента за Југоцентралну Европу Дејвид Костеланчик оценио је да је Србија важан партнер САД и значајан сегмент безбедности и регионалне стабилности. Рекао је да се Сједињене Државе залажу за наставак дијалога и акцентовао неопходност укидања тарифа, али и нормализацију односа. Нагласио је да ће САД наставити да подржавају и подстичу европске интеграције Србије, да смо спровођењем остварили значајан реформски напредак и да би требало да наставимо са испуњавањем критеријума - пре свега у областима владавине права, ефикасности правосуђа, јавној администрацији и борби против корупције.

Јоксимовић и Костеланчик сагласни су да су односи две државе добри и да постоји искрена обострана намера да буду још развијенији.

Извор: Танјуг