Ј. Јоксимовић и Кефалојани: Пријатељство и стратешко партнерство Србије и Грчке

16. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Кефалојани: Пријатељство и стратешко партнерство Србије и Грчке

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са послаником Скупштине Грчке Олгом Кефалојани. Разговарале су о билатералним односима, европским интеграцијама Србије и наставку сарадње две државе у том процесу, приликама у региону и ЕУ и другим темама.

Јоксимовић упознала је Олгу Кефалојани са плановима који се односе на наставак европских интеграција. Истакла је да је Србија посвећена том процесу једнако као и спровођењу реформи којима се стварају услови за целовит развој и напредак државе. Као посебно значајне акцентовала је реформе у економији и владавини права које стварају амбијент за прилив инвестиција из иностранства и заинтересованост за улагање у привреду Србије. Јоксимовић је захвалила и на помоћи и подршци коју Грчка – потврђујући на тај начин дугогодошње искрено пријатељство, пружа Србији на путу ка ЕУ.

Министар је обавестила Олгу Кефалојани да је Србија у досадашњем процесу приступања отворила седамнаест поглавља, од којих су два привремено затворена. Рекла је да очекујемо и да током председавања Финске Саветом ЕУ отворимо нова.

Јадранка Јоксимовић захвалила је Грчкој што – манифестујући приврженост поштовању међународног права, није признала независност КиМ.

Скупштине Грчке из редова Нове демократије Олга Кефалојани истакла је да Србија има велики значај за очување регионалне стабилности и допринос развоју Југоистичне Европе. Потврдила је да ће Атина наставити да подржава процес европских интеграција Србије и рефоме које се спроводе и дају позитиван ефекат. Указала је и да ЕУ, без Западног Балкана, неће бити комплетна.

Саговорнице су оцениле да су односи две пријатељске државе на изузетно високом новоу, чему доприносе и одлични односи две сестринске владајуће партије у оквиру групације ЕПП – Нове демократије и СНС, као и премијера Мицотакиса и председника Вучића. Нагласиле су да између држава нема отворених питања и да постоји обострано опредељење да се јачају и интензивирају.

Извор: Танјуг