Ј. Јоксимовић: „Мали Шенген“ – простор за повезивање људи и економија

11. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: „Мали Шенген“ – простор за повезивање људи и економија

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да иницијатива о „малом Шенгену“ шаље добру поруку и да ће његово успостављање отворити простор за ширу сарадњу, контакте између грађана и економско повезивање нашег региона.

Она је на питање како оцењује потписивање декларације о намерама о успостављању „малог Шенгена“ за Танјуг изјавила да то што је иницијатива потекла од председника Србије Александра Вучића, и што је подржана од стране председника Владе Северне Македоније Зорана Заева и председника Владе Албаније Едија Раме, показује да су питања конкретних интереса грађана и економског напретка теме које обавезују одговорне Владе да активно сарађују.

„Не бавимо се само глобалним темама и глобалном политиком, иако нам ни то у региону није страна тема. Бавимо се оним што је далеко важније за наше грађане - лакши прелаз граница, поједностављене граничне процедуре за људе, услуге, робу и капитал  - као четири кључне слободе ЕУ. Тиме показујемо да не стојимо у месту и чекамо на одлуке и чињења или нечињења Европске уније, већ да упоредо са реформама отварамо простор за ширу сарадњу, контакте између грађана - „дипломатију људи“ и економско повезивање нашег региона“, објаснила је Јоксимовић.

Истакла је и да смо понекад предуго чекали да се сви сложе, чак и када није било суштинских препрека и да зато оваква иницијатива шаље добру поруку.

„У том смислу мислим да је отворен позив председника Александра Вучића свим члановима тзв. Балканске шесторке да прихвате документ о „малом Шенгену“ важан како би сама иницијатива заживела и била подстичућа и за сам процес европских интеграција. Сигурна сам да ћемо увек имати стручну и финансијску подршку ЕУ да што пре дођемо до циљева које будемо дефинисали у духу најбољих европских стандарда“, рекла је Јоксимовић.  

Извор: Танјуг