Ј. Јоксимовић: Вишеградска група природни мост јачања поверења Србије и ЕУ

04. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Вишеградска група природни мост јачања поверења Србије и ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је Вишеградска група природни мост јачања међусобног поверења Србије и Европске уније.

Она је нагласила да Србија, али и Вишеградска група (Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска) препознају природна савезништва и природне мостове, а не изнуђена савезништва.

„Природни мост за јачање поверења Србије и ЕУ су земље Вишеградске групе, које се сећају бивше Југославије и Србије, која је била најнапреднија земља у овом делу Европе”, нагласила је Јоксимовић за РТС.

Како каже, Вишеградска група је доследан и врло гласан заговорник проширења ЕУ и не делују само као чланица ЕУ појединачно, већ су направили платформу сарадње кроз коју усклађују свој наступ у вези са најразличитијим питањима унутар ЕУ.

Као пример доброг заједничког наступа Вишеградске групе (В4) навела је период 2014- 2020. године, када се тадашња Европска комисија формирала, а када су те земље сложно наступиле у захтеву да се одреди више новца за пољопривреду унутар ЕУ.

„И успели су у томе. Они се појединачно у оквиру Вишеградске групе договарају и када ускладе своје интересе, који нису до краја истоветни, онда врло вешто преговарају и боре се унутар ЕУ”, појаснила је она.

Нагласила је да Чешка председава В4 и да је њихов мото председавања „Разборита Европа”, а да је „разумно и одговорно” оно што је председник Александар Вучић јуче поставио као заједничку линију интереса, природног пријатељства и бољег разумевања.

„Ако нашим грађанима треба више поверења у ЕУ или неким земљама ЕУ више поверења у Србију, хајде да идемо природним мостовима земаља које нас разумеју, знају колико је компликован процес приступања јер су оне до 2004. године - када су постале чланце ЕУ, пролазиле кроз ово што ми пролазимо”, навела је она.

Подсећа да су земље чланице Вишеградске групе врло гласне и да је предсеник Србије то „добро апострофирао”.

„Некада више вреде неколико гласних и поузданих пријатеља него више тихих драгих познаника. Ово је неколико, поузданих гласних пријатеља проширења и европске будућности Србије”, нагласила је она.

Додаје да Србија не тражи пречице за улазак у ЕУ, већ да нуди оно што има - тржиште, памет, идеје, да је земља која је показала да после свих неуспеха има капацитет препорода.

Говорећи о 2025. години као могућој години уласка Србије у ЕУ, она је подсетила да је у фебруару прошле године стигла „кредибилна стратегија проширења” и да је њу тадашњи председник Европске комисије Жан Клод Јункер донео у Србију и да је први пут тада поменута та година као могућност уласка Србије и Црне Горе у ЕУ.

„То је наслеђе које је дато новој Европској комисији и новој председници Урсули фон дер Лајен која је потврдила ову кредибилну стратегију када је рекла да нема целовите Европе без Западног Балкана у њеном првом обраћању Европском парламенту”, појаснила је она.

Извор: РТС и Танјуг