Ј. Јоксимовић и Јарц: Конкретна подршка Словеније европским интеграцијама Србије

30. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Јарц: Конкретна подршка Словеније европским интеграцијама Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и новоименовани амбасадор Словеније Изток Јарц разговарали су о европским интеграцијама Србије и реформама које у том процесу спроводимо, сарадњи две државе у наставку нашег европскoг пута, билатералним односима, ситуацији у региону и ЕУ и другим питањима.

Јадранка Јоксимовић упознала је словеначког амбасадора са плановима у наставку приступања, динамиком спровођења реформи и отварања нових поглавља. Истакла је, у том смислу, да чланство у ЕУ представља стратешки спољно-политички приоритет који има – а то је потврдило и недавно спроведено истраживање јавног мњења, већинску подршку грађана. Нагласила је да се у процесу европских интеграција велика пажња посвећује реформама – њихово спровођење подржава 68 процената грађана, јер се применом европских норми и стандарда ствара амбијент за развој државе и друштва, али и услови за прилив иностраних инвестиција. Стога су, каже министар, нарочито важне реформе у економском и сегменту владавине права. Прецизирала је да Србија очекује да до краја финског председавања Саветом ЕУ отвори нова поглавља.

Министар је захвалила на подршци коју Словенија пружа Србији у процесу европских интеграција, као и на вишегодишњој развојној и техничкој помоћи – посебно у заштити животне средине, управљању водама и кохезионој политици, коју нам пружају словеначки експерти током преговора о чланству у ЕУ. Договорено је упућивање експерта из области кохезионе политике и регионалног развоја Министарству за европске интеграције, које је надлежно за преговоре у оквиру поглавља 22 – Регионална политка и координација стуктурних инструмената. Јоксимовић и Јарц сложили су се да су од заједничког интереса наставак и јачање координације у сегменту европских макрорегионалних стратегија – посебно Дунавске, али и регионалних иницијатива попут Централно-европске и Јадранско-јонске.

Јадранка Јоксимовић навела је да је Србија опредељена за регионалну сарадњу која обезбеђује стабилност, напредак и развој. Акцентновала је да се Србија залаже за одрживо, трајно и компромисно решење за КиМ, али и да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије, која истовремено представља и грубо кршење ЦЕФТА споразума.

Амбасадор Изток Јарц рекао је да Словенија подржава политику проширења ЕУ и да ће наставити да подстиче европске интеграције Србије. Каже да је ефекат реформи видљив, да би требало да буду интензивиране и да је добро што су, као важне, препознате оне из области владавине права и економије. Јарц је потврдио да је регион један од приоритета словеначке спољне политике – то потврђује податак да је Западни Балкан приоритет Словеније у пружању развојно-техничке помоћи, и похвалио залагање Србије за успостављање што бољих односа у њему – посебно јер се ситуација у региону рефлектује и на стање у ЕУ.

Саговoрници су констатовали да су билатерални односи две државе добри и да постоји обострана заинтересованост да се интензивирају на свим пољима.

Извор: Танјуг