Одражана информативна сесија поводом расписивања Другог позива за подношење предлога пројеката оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020

18. септембар 2019. | Бијело Поље

Одражана информативна сесија поводом расписивања Другог позива за подношење предлога пројеката оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020

Информативна сесија поводом расписивања Другог позива за подношење предлога пројеката оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020 одржана је данас у Бијелом Пољу у организацији Канцеларије за европске интеграције Црне Горе и Министарства за европске интеграције Републике Србије, уз подршку Заједничког техничког секретаријата Програма.

Догађај је уводним обраћањем отворио Петар Смоловић, председник општине Бијело Поље. Том приликом истакао је значај средстава додељених кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора за општину Бијело Поље, у циљу унапређења друштвено-економског развоја пограничног подручја.

У наставку, присутнима се обратила Ирена Бошковић, шефица Групе за програме са земљама које нису чланице Европске уније, из Канцеларије за европске интеграције Владе Црне Горе. Ирена Бошковић нагласила је важност сарадње Србије и Црне Горе кроз овај Програм, која је започета 2008. године, а до сада је уговорено 43 пројекта из различитих друштвено-економских области. Тренутно се спроводи 9 пројеката укупне вредности око 2,2 милиона евра.

Другим позивом опредељен је износ од 3,24 милиона евра. Позив је расписан 12. септембра текуће године, а рок за достављање предлога пројеката је 27. децембар 2019. године. "Верујем да сте успоставили партнерства, а уколико нисте, одржаћемо Форум за подстицање пројектних партнерстава у Прибоју 2. октобра 2019. године" нагласила је Ирена Бошковић.

Након уводних обраћања, Јелена Шарчевић, представник тела за уговарање и финасирање пројеката из средстава Европске уније, из Министарство финансија Републике Србије, представила је присутнима упутства за подношење предлога пројеката.

Догађају је присуствовало више од 60 представника  различитих институција, који су том приликом имали могућност да се детаљније информишу о Позиву, а Заједнички технички секретаријат представио је и апликациони формулар.