Ј. Јоксимовић и Плух: Холандија заинтересована да подржи реформе и напредак Србије на европском путу

17. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Плух: Холандија заинтересована да подржи  реформе и напредак Србије на европском путу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Холандије Хилесом Бесхором Плухом о европским интеграцијама Србије, сарадњи две државе у наставку нашег процеса приступања, резултатима реформи, ситуацији у ЕУ и региону, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић нагласила је да су европске интеграције стратешки спољнополитички приоритет наше државе, да је Србија опредељена да спроводи реформе које су, како је рекла, неодвојиви део процеса приступања и у функцији су свеопштег напретка и развoја државе. Истакла је и да је и недавно спроведено истраживање јавног мњења потврдило проевропско расположење грађана, јер чланство у ЕУ подржава њих 53 процента, а 68 процената реформе које се у оквиру процеса европских интеграција спроводе. Подвукла је да је нама добро познат холандски строг, али фер приступ напредовања држава кандидата у приступном процесу и да Србија никада није тражила уступке, већ само поштовање јасних критеријума.

Министар је прецизирала да се посебна пажња посвећује реформама у свим областима и посебно оним из сегмента владавине права и економије. Обавестила је амбасадора да Србија очекује да до краја године и током председавања Финске Саветом ЕУ, отвори нека од технички спремних поглавља. За сада их има 4, а посвећено се ради и на припреми нових, што значи и да ће број технички припремљених поглавља до краја године бити већи.

Амбасадор Хилес Бесхор Плух рекао је да ће му процес приступања Србије бити приоритет током мандата у нашој држави. Он је потврдио да ће Холандија наставити да подржава процес приступања Србије – који се базира на стогом и правичном критеријуму који подразумева испуњавање задатих норми и индивидуални напредак сваке државе кандидата. Бесхор Плух оценио је да су резултати реформи видљиви – што је добро за даљи европски пут Србије, и да би оне требало да се интензивирају – пре свега у области владавине права. Он је констатовао и да се Србија доказала као важан партнер ЕУ.

Саговорници су разговарали и о могућностима билатералне помоћи Холандије Србији у процесу европских интеграција, а нарочито у контексту побољшања комуникационе стратегије различитих аспеката процеса преговора које грађани конкретно осећају. Они су констатовали да су билатерални односи двеју држава на високом нивоу, да има простора за њихово интензивирање, како кроз привредну сарадњу - Холандија је један од најзначајнијих инвеститора у српску привреду, тако и кроз међусобне посете на високом нивоу.

Јадранка Јоксимовић је пожелела амбасадору добродошлицу и успешан мандат у Србији.

Извор: Танјуг