Ј. Јоксимовић: Не каснимо са упућивањем позива ОЕБС-у

12. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Не каснимо са упућивањем позива ОЕБС-у

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да се не касни са упућивањем писма ОЕБС-у за праћење избора и да Србија ради на испуњавању препорука које су јој дате, а у циљу да се додатно унапреди изборни амбијент.

„Избори неће бити пре пролећа, што значи да још није касно за упућивање званичног писма”, рекла је Јоксимовић одговарајући на питања новинара на конференцији у Влади Србије.

Како је додала, Влада Србије на тим питањима ради са ОЕБС-ом у континуитету већ годинама, и читав низ корака је предузет од 2017. године, а тичу се сарадње и препорука које је Канцеларија за демократију и људска права (ОДИХР) дала као сугестије.

„Ми нисмо спровели све препоруке и сада је акценат на спровођењу и осталих препорука којима би се додатно унапредио изборни амбијент и услови на основу изборног закона који је својевремено био врло хваљен од Европске комисије”, рекла је она.

Такође је додала да је, формирањем међуресорне радне групе, Влада оно што спроводи и додатно формализовала и дала већи значај том питању али и обавезу да ћемо у овај изборни процес ући са још бољим изборним условима.

„Србија је предњачећа земља или фаворит за чланство у ЕУ и једна од првих лекција које морате савладати су фер и поштени избори”, истакла је министар.

Она је истакла да услови за то постоје, али да могу да буду и бољи, односно да се поради на стварима које се тичу спискова и свега што је додатно урађено, електронских база података…

„Око свега тога дијалог се води, а добићете и информацију да ли смо и званично упутили писмо ОЕБС-у”, рекла је Јоксимовић новинарима.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да је ОЕБС увек пратио изборе у Србији и да ће позив бити упућен онда када то буде било потребно.

„Нисам чланица те радне групе, али свакако неће проћи ништа а да се избори спроведу без праћења ОЕБС-а који ће бити на време позвани и неће бити касно да се то учини”, рекла је Михајловић.

Она је навела да је у интересу Србије да у изборном процесу све прође у најбољем реду, на најпрегледнији начин и у складу са законом.

Извор: Танјуг