Ј. Јоксимовић и Моргадо: Унапређење координације Европске инвестиционе банке и Министарства за европске интеграције

12. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Моргадо: Унапређење координације Европске инвестиционе банке и Министарства за европске интеграције

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директор Сектора Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Италију, Малту, Хрватску, Словенију и Западни Балкан Мигел Моргадо анализирали су досадашњу и разговарали о моделима будуће сарадње Србије и те финансијске институције, са посебним аспектом на инфраструктурне и пројекте из сфере саобраћаја, енергетике, животне средине, дигитализације и других области значајних за одрживи развој и 6 водећих иницијатива представљених у кредибилној стратегији Европске комисије за проширење из 2018. године.

Јадранка Јоксимовић, која је и национални координатор за претприступна средства и развојну помоћ, указала је на значај усклађивања средстава регионалних инфраструктурних пројеката и могућност да их ЕИБ суфинансира или финансијски подржи.

Министар је, у том смислу, посебно истакла значај пројекта ауто-пута Ниш – Мердаре, постројења за прераду чврстог отпада у Новом Саду и енергетску ефикасност у Београду. Акцентовала је и важност бесповратних средстава која се обезбеђују кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан и важност координације са другим изворима финансирања.

Директор Сектора Европске инвестиционе банке за Италију, Малту, Хрватску, Словенију и Западни Балкан Мигел Моргадо рекао је да је задовољан нивоом и квалитетом сарадње ЕИБ и Србије. Наглашава да је наша држава поуздан партнер, који ефикасним коришћењем опредељених средстава може да послужи као добар пример другима. Јоксимовић и Моргадо су се сложили да ће сарадња ЕИБ и Министарства за европске интеграције и у будућем времену бити још боље координисана и да ће бити на конкретну корист развоја Србије.

Извор: Танјуг