Ј. Јоксимовић: Добре вести за Србију из Брисела

10. септембар 2019. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Добре вести за Србију из Брисела

За Србију је значајно што предложени кандидат за проширење Ласло Трочањи долази из Мађарске, јер та земља, према речима министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, у континуитету, и то врло гласно, подржава политику проширења и најгласнији је заговорник брзог напретка Србије на европском путу.  

Наводећи да већ годинама слушамо доста скептичну реторику у вези са политиком проширења, Јоксимовић је оценила да ће, уколико прође, мађарски кандидат унети позитивнији тон. „Овако предложена Комисија даје нови импулс политици проширења и нови замајац у њеном оживљавању”, рекла је Јоксимовић у Бриселу и подсетила да је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у свом првом обраћању рекла да политика проширења остаје важна и да постоји отворена перспектива за Западни Балкан.

Такође, Јоксимовић је указала на добре билатералне односе Србије и Мађарске, изразивши уверење да ће се то рефлектовати на позитивну улогу будућег комесара за проширење. „Важно је и да се сам портфељ више не зове 'преговори о проширењу' него портфељ за политику проширења и суседство, што је корак напред у разматрању политике проширења”, оценила је Јоксимовић.

Као другу важну и добру вест за Србију, Јоксимовић је навела то што је бивши комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан, предложен за можда један од најважнијих ресора – буџет и администрација. „За нас је то значајно, јер он води рачуна и о одредбама новог буџета којима се праве пројекције за пријем нових чланова, што је увек важан сигнал за проширење”, рекла је министар. Она је подсетила да је Србија прималац европских фондова и претприступне ИПА помоћи, те закључила да су за Србију вести из Брисела данас биле добре, као и да је она, као министар за европске интеграције, задовољна решењима која треба да се изгласају у Европском парламенту.    

Извор: Танјуг