Ј. Јоксимовић и Бајер: Србија важан и поуздан кандидат и партнер ЕУ

02. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Бајер: Србија важан и поуздан кандидат и партнер ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са послаником немачког Бундестага и координатором Трансатлантске сарадње у Министарству иностраних послова Немачке Петером Бајером. Разговарали су о наставку европских интеграција Србије и даљој сарадњи две државе у том процесу, резултатима реформи које се спроводе, ситуацији у региону и ЕУ, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић истакла је да је Немачка значајан политички, спољно-трговински и важан стратешки партнер Србије и такође највећи билатерални донатор, који је у последњих 15 година издвојио више од 1.8 милијарди евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте. Она је захвалила и на свим облицима помоћи и сарадње којима Немачка подржава европски пут Србије.

Министар је навела да је Србија јасно опредељена за наставак процеса приступања и да више од половине грађана подржава европске интеграције, што је потврдило и недавно истраживање јавног мњења – показало је да је 53% грађана за чланство у ЕУ, а 68% за спровођење реформи. Указала је да је њихов значај јако битан за развој друштва и државе, а оне које се односе на владавину права и економију издвојила је као нарочито важне. Нагласила је да је важно да и ЕУ и државе чланице у синергији са кандидатима за чланство раде на побољшању видљивости значаја међусобне сарадње.

Јоксимовић наводи и да очекујемо да до краја године – до тада Финска председава Саветом ЕУ, отворимо нека од поглавља која буду технички спремна. За сада имамо 4: 2 – слобода кретања радника, 4 – слобода кретања капитала, 14 – транспорт и 21 –  трансевропске мреже, а биће их још јер се ради и на припреми нових.

Србија се, објаснила је министар за европске интеграције, залаже за регионалну стабилност јер је она предуслов сарадње, развоја и напретка. Обавестила је посланика Бундестага да смо спремни за наставак дијалога када Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије. Залажемо се за постизање одрживог и компромисног решења које неће значити апсолутни добитак за једну и апсолутни губитак за другу страну.

Посланик Бундестага и координатор Трансатлантске сарадње у Министарству иностраних послова Немачке Петер Бајер сматра да би – због наставка дијалога, Приштина што пре требало да укине одлуку о тарифама на робу из Централне Србије. Он је посебно акцентовао улогу Србије у обезбеђивању регионалне стабилности и нагласио да се наша држава потврдила као поуздан партнер ЕУ. Бајер је потврдио је да ће Србија имати подршку Немачке и у наставку процеса приступања, а у складу са прописаним критеријумима. Оценио је да су ефекти спровођења реформи – за које очекује да буду интензивније, видљиви што, како је рекао, потврђује и њихову ефикасност. Констатовао је да посебан значај имају реформе у сегменту владавине права, али и оне које гарантују макроекономску стабилност.

Јоксимовић и Бајер сматрају да су односи две државе на високом новоу и да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње.

Извор: Танјуг