Јоксимовић и Ван ден Дол: Динамичне реформе су пут ка Европској унији

05. август 2019. | Београд

Јоксимовић и Ван ден Дол: Динамичне реформе су пут ка Европској унији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Краљевине Холандије Хендрика ван ден Дола са којим је разговарала о сарадњи двеју држава у процесу европских интеграција Србије, јачању билатералне и економске сарадње, као и о актуелним дешавањима у региону.

Јоксимовић је нагласила да Србија цени доследан став Холандије о европским интеграцијама Србије, који је строг али правичан, заснован на испуњавању јасних критеријума и индивидуалном напретку сваког кандидата. Србија ће наставити да буде доследан, поуздан и кредибилан партнер ЕУ, партнер који је опредељен да спроводи свеобухватне реформе ради свеукупног развоја друштва и државе, истакла је Јоксимовић.

Министар је амбасадора информисала о најважнијим активностима Владе у погледу испуњавања ревидираних Акционих планова за поглавља 23 и 24, као и да поред поглавља која су технички спремна за отварање, интензивно и континуирано ради на припреми нових поглавља. С тим у вези, она је истакла да Србија очекује да се и током председавања Финске Саветом ЕУ одржи динамика процеса европских интеграција и да Србија отвори још нека од технички спремних поглавља.

Амбасадор Ван ден Дол је нагласио да је током свог вишегодишњег мандата у Србији имао прилике и да се лично увери у посвећеност, квалитет и ефекте спроведених реформи, уз нагласак да би требало да буду још интензивније и динамичније. Он је такође истакао да се Србија показала као поуздан и кредибилан партнер Европске уније.

Саговорници су се сагласили да у будућности има простора за интензивирање посета високих званичника и парламентараца која ће додатно отворити могућности бољег упознавања, разумевања политичких односа у Европској унији, региону, као и земљама чланицама и кандидатима. Јоксимовић је захвалила амбасадору на личном доприносу, иницијативама и предузетим активностима током четворогодишњег мандата у Србији које су допринеле да се односи између двеју држава учврсте и интензивирају.

Извор: Танјуг