Ј. Јоксимовић: Трајно стамбено збрињавање за још 180 избегличких породица

01. август 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Трајно стамбено збрињавање за још 180 избегличких породица

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је данас Први амандман на постојећи споразум у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, којим се обезбеђују стамбена решења за додатне породице избеглица и лица прогнаних из Хрватске и Босне и Херцеговине у ратовима деведесетих.

Амандман се односи на Девети потпројекат Регионалног програма стамбеног збрињавања и омогућиће решавање стамбеног питања за још 180 избегличких породица чиме ће – у оквиру овог потпројекта, укупно 1080 породица бити трајно збринуто. За ове сврхе, у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, обезбеђено је додатних 2.059.794 евра, тако да је укупан износ бесповратних средстава – која су путем овог потпројекта Републици Србији стављена на располагање, 25.650.185 еврa.

Циљ Регионалног програма стамбеног збрињавања је обезбеђивање трајних стамбених решења за 26.898 најугроженијих избегличких породица у региону (74.000 лица) од чега је преко 16 хиљада у Републици Србији, која уједно представља и највећег корисника Програма. Највећи донатор Програма је Европска унија са опредељених преко 190 милиона евра, а средства такође обезбеђују и САД, Немачка, Норвешка, Италија и други донатори.

До овог тренутка, Републици Србији одобрено је преко 138 милиона евра бесповратних средстава кроз 9 потпројеката и амандмана, које у складу са Закључком Владе потписује министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

Извор: Танјуг