Ј. Јоксимовић: Грузија препознала Србију као најозбиљнијег кандидата за ЕУ

11. јул 2019. | Батуми

Ј. Јоксимовић: Грузија препознала Србију као најозбиљнијег кандидата за ЕУ

Грузија је препознала Србију као најозбиљнијег кандидата за чланство у ЕУ, државу са озбиљном и реалном перспективом чланства, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која учествује на дводневној Међународној конференцији „Европски пут Грузије - партнерство које значи, 10 година после”, у грузијском граду Батумију.

Јоксимовић је истакла да је Грузија управо зато и позвала српског министра на скуп, јер Србију види као водећу земљу тог процеса, од које може много да научи и да чује искуства.

У том смислу, министар је подвукла да је Србија вољна и отворена да и Грузији и свима који су заинтересовани помогне у процесу европских интеграција и подржава европску перспективу свих који је желе.

„То је наишло на добар одзив”, рекла је Јоксимовић за Танјуг и додала да ће са министром спољних послова Грузије, током посете тој земљи, потписати споразум о сарадњи две земље.

Министар је навела да се у Батумију обележава 10 година Источног партнерства, великог пројекта који је својевремено ЕУ покренула са Украјином, Белорусијом, Молдавијом, Азербејџаном, Јерменијом и Грузијом које имају споразуме о придруживању, али којима није гарантовано чланство у ЕУ као крајњи циљ.

То неке од земаља, које су напредне у том процесу попут Грузије, донекле и фрустрира, приметила је Јоксимовић, те навела да је било важно сагледати шта су заправо поруке након 10 година политике Источног партнерства и каква је перспектива.

Јоксимовић је истакла да је и на панелу указала да би политика проширења била „клинички мртва” да Србија није у јуну отворила једно поглавље у преговорима са ЕУ и потписала ИПА пакет за 2018. годину, с обзиром да нико други из региона тзв. Западног Балкана није направио ниједан корак у процесу европске интеграције.

„Србија је, захваљујући реформама и ономе што смо спроводили, наставила и на неки начин одржала живом политику проширења Уније у овом тренутку”, рекла је Јоксимовић.

Она је подсетила да постоје обећања и за друге земље у региону у вези са почетком преговора са Унијом, које Србија подржава.

Јоксимовић је најавила и долазак председника Француске Емануела Макрона у дводневну посету Србији, истичући да је важно за нашу земљу да чујемо из прве руке каква су размишљања једне од најважнијих чланица ЕУ у погледу будућности проширења.
„Али, исто тако је важно да и други чују, а прилика за то је скуп у Грузији, каква су размишљања једне озбиљне, узнапредовале земље у процесу евроинтеграција, као што је Србија, о будућности процеса”, истакла је министар.

Јоксимовић је подвукла да сви морају бити кредибилни партнери, и ЕУ према државама кандидатима и кандидати према ЕУ, али, што је и најважније, према грађанима који имају очекивања да се поред реформи дође до пуноправног чланства у реалној, догледној перспективи.
„Да бисмо сви били одговорни, морамо пре свега, сви да будемо искрени и да одржимо живом политику проширења, али и међусобно поверење”, истакла је Јоксимовић.

На скуп је, каже, дошао и њен мађарски колега Петер Сијарто, као министар спољних послова земље која доследно и принципијелно подржава кредибилну политику проширења, а отворена је и за продубљивање Источног партнерства.

Поред тога, присутни су и министри спољних послова бројних држава чланица ЕУ, тако да се на скупу могу чути различите перцепције и очекивања од процеса евроинтеграција.

Јоксимовић је нагласила да кредибилитет тог процеса мора да буде сачуван, што је, каже, пренела и колегама, који су били сагласни са њом.
Према њеним речима, ако постоји могућност чланства и ако је Србија као држава кандидат пре свега окренута реформама, важно је да кредибилитет процеса остане.

Јоксимовић је напоменула да се реформе свакако спроводе због грађана, али да су оне водећа и „трансформативна” снага тог процеса, односно не бисмо били у процесу евроинтеграција да на крају нема чланства као додатне вредности.
„Дакле, ако испуњавамо услове - очекујемо да постанемо чланица”, подвукла је Јоксимовић.

У том смислу, додала је да су очекивања земаља Источног партнерства нешто другачија, јер су оне свесне да није реално да се питање њиховог чланства у догледно време уопште отвори, али да су заинтересоване за сам процес придруживања и бенефите које он носи, у погледу стабилизације, економских реформи и демократизације друштва.

Јоксимовић је данас говорила на панел сесији „Живот после придруживања - у потрази за значајнијом сврхом”, а предвиђен је и састанак министра и председника Грузије Саломе Зурабичвили.

Упетак ће министар Јоксимовић и шеф дипломатије Грузије Давид Залкалиани потписати Меморандум о сарадњи у области евроинтеграција.

Извор: Танјуг