САД је стало до успеха Србије у европским интеграцијама

08. јул 2019. | Београд

САД је стало до успеха Србије у  европским интеграцијама

Сједињене Америчке Државе обезбедиле су додатних 20,8 милиона долара помоћи Србији за реформе у области владавине права, борбе против корупције и слободе медија, као и за јачање конкурентности малих и средњих предузећа и локални економски развој.

То је омогућено амандманима за боље функционисање управе и конкурентнију тржишну економију на Споразум о помоћи између Србије и САД, које су у Влади Србије потписали министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директор Америчке агенције за међународни развој у Србији (УСАИД) Мајк де ла Роса, у присуству амбасадора САД у Србији Кајла Ската.

Јоксимовић је рекла да је Србија последњих година имала недвосмислену и континуирану подршку САД за реформе, посебно кроз УСАИД, који врло активно делује у Србији, као и уз покровитељство и подршку Амбасаде САД и амбасадора Кајла Ската.

Она је подсетила да је Скат на пријему поводом Дана независности рекао да су САД пријатељ и партнер Србије на европском путу.

Министар је навела да се последњих година, кроз бројне споразуме о донацијама за реформе у области владавине права, борбе против корупције, медија и јачања конкурентности малих и средњих предузећа и локалног развоја, показало да су САД активан партнер у реформском процесу Србије, који је важан део процеса европских интеграција.

Јоксимовић је истакла да су потписивањем два амандмана на постојећи финансијски споразум САД и УСАИД ставиле на располагање 20,8 милиона долара гранта у области владавине права, са фокусом на борбу против корупције и слободу медија, као и за јачање конкурентности малих и средњих предузећа и локални економски развој, посебно за јачање конкурентности предузећа која се баве прерадом воћа и поврћа и њихових извозних потенцијала.

Она је истакла да су, кад је реч о области борбе против корупције, корисници тих средстава били и биће Државна ревизорска институција, Агенција за борбу против корупције, локалне самоуправе, делови тужилаштва који се баве том проблематиком.

„Мислим да је ово конкретна и значајна помоћ САД, која ће у сарадњи са министарствима, локалним самоуправама, Развојном агенцијом Србије, заиста допринети реформама које су значајне и за наш европски пут“, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да се односи Србије са САД у јавности често перципирају само кроз неке, понекад тешке политичке теме, где смо некада сагласни, а некад не, али да је чињеница да су САД један од највећих билатералних донатора Србији, у смислу подршке реформском процесу.

„САД су у континуитету партнер у овом процесу и, како је то амбасадор Скат недавно и рекао, САД су пријатељ и сапутник у овом процесу наших европских интеграција, који се и усложњава и мењају се околности. Али наша воља за реформе остаје стална и наша воља за економски развој, која је већ дала резултате, надам се да ће и у будућности бити подржавана од стране САД. И да ћемо онако како смо и економске реформе поставили и заиста остварили резултате које сви виде, има значајних помака и у сектору владавине права и у законодавном оквиру. Наравно, то је област у којој увек морате да радите више - и кад постанете чланица ЕУ морате да радите на томе“, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да су то ствари које ће бити у фокусу и за које Србија добија конкретну помоћ.

Јоксимовић је истакла да је од 2014. године лично, уз покровитељство амбасаде САД и УСАИД, потписала готово 75 милиона евра гранта од стране САД за реформске процесе - владавину права и економски развој Србије.

„То нису кредити или зајмови, већ конкретни грантови“, истакла је Јоксимовић и захвалила амбасадору Скоту и директору УСАИД, организације која већ годинама ради са значајним институцијама у Србији, цивилним друштвом и другим партнерима из најразличитијих области.

Она је истакла да такав начин подршке ипак јасно говори да САД искрено подржавају Србију на европском путу.

Амбасадор Кајл Скат рекао је да САД данас преко УСАИД обезбеђује додатних 20,8 милиона долара, што је подршка већој конкурентности српске привреде, јачању владавине права, бољој оперативности владе, бољем окружењу за медије и борби против корупције.

„Ово је нова транша која се надовезује на преко милијарду долара помоћи, коју су САД већ донирале од 2001. године до данас. Ови пројекти су непосредно побољшали живот грађана Србије“, истакао је Скат.

Скат је рекао да је циљ Србије да постане чланица ЕУ, што је, истиче, и циљ САД.

„У САД постоји израз налик на српски - колико пара, толико музике. Зато је ових 20 милиона долара поврх више од милијарду долара које смо већ дали, знак да нам је стало до вашег успеха“, истакао је Скат и додао да то није ни зајам ни кредитни аранжман, већ се ради о директној помоћи грађанима.

Он је истакао да САД истински жели успех Србији и да заузме заслужено место у европској заједници народа.

„За то ће бити потребан рад и воља, али на том путу имате пријатеље“, рекао је амерички амбасадор.

Он је навео да, у сарадњи са владом Србије, финансијским институцијама и цивилним друштвом, средства које обезбеђују САД и УСАИД помажу да се успостави чврст и одржив систем подршке расту приватног сектора у Србији.

„Као резултат тога порасли су продаја и извоз српских прехрамбених производа, унапређен је квалитет српских пољопривредних производа, а земљорадницима и сточарима омогућен је приступ новим тржиштима. Такође, уведени су амандмани на Закон о извршењу и обезбеђењу како би се убрзао и усмерио поступак извршења судских пресуда, дала јасна смерница за поступање јавних извршитеља, побољшао надзор и контрола јавних извршитеља и осмислила транспарентнија процедура за продају непокретности у сврху измирења дугова“, рекао је он.

Скат је истакао да је на нивоу локалних самоуправа, помоћ УСАИД и САД усмерена на подршку локалним властима у седам градова Србије да разраде план антикорупцијских мера, уведу транспарентније управљање и активније сарађују са грађанима, као и да се примене механизми заштите узбуњивача.

Извор: Танјуг