Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Посета, прилика да Макрон чује наше ставове

3. јул 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Посета, прилика да Макрон чује наше ставове

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да изјава француског председника Емануела Макрона о проширењу Европске уније није ништа ново и додала да верује да ће његова посета Србији бити значајна јер ће и он моћи да чује ставове Србије која предњачи као кандидат за чланство у ЕУ.

Макрон је у понедељак изјавио да је скептичан у вези с причама о томе да је будућност ЕУ у новом проширењу у ситуацији када ни 28 постојећих земаља чланица не могу да се договоре око расподеле водећих функција и истакао да одбија свако проширење пре дубоке институционалне реформе ЕУ.
„То није ништа ново. Верујем да ће његова посета Србији бити у том смислу значајна да и он чује ставове и размишљања једне земље која предњачи као кандидат за чланство", рекла је Јоксимовић за данашње „Новости“.

Навела је да очекује да ће се и друге чланице ЕУ, које су за одрживу и кредибилну политику проширења која може да се одвија упоредо са процесом унутрашњих реформи ЕУ, одважити да буду гласније.
„Верујемо да ће ЕУ у наредним годинама решити нека од функционалних унутрашњих питања, а да ће наш темпо реформи бити праћен напретком у приступном процесу. Да ли ће чланство бити достижно 2025. године или неку годину касније или раније, није кључно питање. Ја верујем да је достижно", истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг