Ј. Јоксимовић и Пикап: Добра сарадња Србије и УНДП

02. јул 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Пикап: Добра сарадња Србије и УНДП

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са директором Програма за развој Уједињених нација (УНДП) у Србији Франсин Пикап. Разговарали су о наставку сарадње Србије и те агенције УН - посебно будућим облицима техничке помоћи који су значајни за процес европске интеграције наше државе, плановима у процесу приступања и другим темама.

Јоксимовић захвалила је на подршци и развојној помоћи коју УНДП пружа Србији у свим, а посебно сегментима попут одрживог развоја, владавине права, одговорне управе, животне средине и енергије, смањивања сиромаштва, оснаживања жена. Нагласила је важност искуства које УНДП пружа Србији током приступања ЕУ. Указала је да је Србија посвећена афирмацији вредности из наведених области које су – како је оценила, значајне и за развој Србије, али и европске интеграције.

Министар Јоксимовић и Франсин Пикап сагласне су да су структурне реформе веома важне за напредак друштва, његову модернизацију, развој и перспективу, али и да су суштински битне за стварање позитивног амбијента. У том смислу, акцентована је улога Оквирног развојног партнерства – документа који прецизира моделе економске и социјалне подршке и помоћи агенција УН Србији.

су постигле потпуну сагласност о заједничкој платформи програмирања и развијања пројеката за достизање циљева одрживог развоја Агенде за одрживи развој до 2030. године, а која се у великој мери подудара са једним од најважнијих циљева и обавеза Министарства за европске интеграције – припреми Србије да по пријему у пуноправно чланство успешно приступи кохезионој политици ЕУ, а чији је циљ смањивање регионалних неједнакости, постизање одрживог развоја, коришћењем много већих структурних фондова које имају чланице ЕУ.

Директор Програма за развој Уједињених нација у Србији Франсин Пикап оценила је да је сарадња УНДП и Србије добра и да је неизоставна за наставак реформи и европски пут наше државе. Верује да реформски процеси дају резултата и да би требало да буду динамичнији, посебно у домену владавине права.

Извор: Танјуг