Ј. Јоксимовић: Србија упоран и доследан кандидат за чланство у ЕУ

27. јун 2019. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Србија упоран и доследан кандидат за чланство у ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић након отварања још једног поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ и након потписивања претприступне помоћи ИПА 2018 у вредности од 179, 1 милиона евра оцењује да Србија не може да буде незадовољна постигнутим.

„Не губимо корак нити дах у приступном процесу. Нису све вести из региона сјајне када су приступни процес и политика проширења у питању. Мислим да Србија не може да буде незадовољна“, поручила је Јоксимовић у Бриселу.

Јадранка Јоксимовић је након Међувладине конференције ЕУ - Србија на којој је отворено Поглавље 9 у преговорима о чланству оценила да је могло бити отворено и неко поглавље више, али да се Србија неће жалити на третман већ ће наставити да ради упорно и доследно на реформском процесу који за циљ има реформе важне за грађане и пуноправно чланство Србије у ЕУ.

„Отварањем Поглавља 9 које се односи на финансијске услуге препознате су успешне економске реформе које је Влада Србије спровела и тиме обезбедила финансијску и макроекономску стабилност земље. Поред тога отварање овог поглавља допринеће даљем обезбеђивању сигурнијег, ефикаснијег финансијског система Републике Србије“, нагласила је Јоксимовић.

Она је оценила да ће се даљим усклађивањем са стандардима ЕУ у области банкарства, осигурања, тржишта капитала, инвестиционих услуга обезбедити дугорочна правна и финансијска сигурност која је у интересу и финансијских институција , потенцијалних инвеститора, али на првом месту грађана Србије.

Министар Јоксимовић је након Међувладине конференције у Бриселу са европским комесаром Јоханесом Ханом потписала и финансијски споразум из оквира претприступне помоћи за 2018. годину.

„То су средства која су већ испрограмирана и износе 179,1 милион евра бесповратних средстава. Она ће помоћи спровођењу реформи, посебно у области владавине права, затим унапређењу пројекта из области заштите животне средине, туристичке инфраструктуре, одрживог развоја кроз иновације, али и запошљавању тешко запошљивих група и стамбеном збрињавању угрожених“, навела је министар за европске интеграције Србије.

Осврћући се на недавни Извештај Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција, министар Јоксимовић је нагласила да Србија као добровољни партнер у процесу евроинтеграција одговорно уважава све препоруке и налазе које Европска комисија у овом процесу примећује у одређеним областима.


На питање новинара да ли је једно поглавље упозорење ЕУ Србији у вези реформског процеса, Јоксимовић је одговорила да свакој одговорној влади упозорење могу да дају пре свега грађани, а да ми свакако уважавамо препоруке ЕУ и неке од њих смо већ усвојили.
Она је оценила да је извештај показао укупан напредак и да је можда било и услова за отварање два нова поглавља.

„Одлука о броју отворених поглавља није увек и искључиво заснована на техничким критеријумима, већ зависи и од унутрашњих политичких ситуација како у ЕУ тако и у одређеним државама. Прихватићемо сугестије и све оно што може да буде брже и боље на добробит грађана Србије“, поручила је Јоксимовић.

Она је закључила да ће Србија бити „врло досадан“ кандидат за чланство у ЕУ јер ће „упорно спроводити реформе“ и очекивати да Европска комисија препозна проширење као важну политику, а Србију као важног кандидата за чланство.

Извор: Танјуг