Ј. Јоксимовић и Лахдевирт: Од 1. јула Финска председава ЕУ, подршка политици проширења

26. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Лахдевирт: Од 1. јула Финска председава ЕУ, подршка политици проширења

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Финске Кимом Лахдевиртом о европским интеграцијама Србије и сарадњи две државе у том процесу, плановима Србије у наставку приступања, реформама, ситуацији у региону и ЕУ и другим важним темама.

Министар је захвалила на помоћи и подршци коју Финска пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у Унији и изразила уверење да ће политика проширења ЕУ остати на агенди финског председавања Саветом ЕУ које почиње првог јула, јер је то важно и за Србију и за ЕУ.

Јадранка Јоксимовић поновила је да је чланство у ЕУ стратешки интерес наше државе и да је наша посвећеност приступању исказана и кроз озбиљност у спровођењу реформи – пре свега у областима попут владавине права, економије, екологије. Потврдио је то, како је нагласила, и генерално позитиван Извештај Европске комисије у којем је констатован реформски напредак и из кога ће Србија прихватити и применити све релевантне и озбиљне примедбе. Србија инсистира на прецизним оценама, јер су оне мерило кредибилне политике и само се прецизне оцене могу спровести у још прецизнију реформску политику.

Министар је потврдила да се Србија залаже за стабилност региона, што је потврдио и Извештај ЕК. Поновила је да је Београд спреман на наставак дијалога чим Приштина укине нелегитимне таксе на робу из Централне Србије, али и да је важно да се дијалог не поистовећује са процесом европских интеграција Србије. Стабилност је предуслов напретка, али се без реформисаног друштва и бољег живота грађана не постиже коначни циљ интеграције Србије у ЕУ.

Амбасадор Ким Лахдевирт нагласио је да ће Финска ускоро представити приоритете председавања ЕУ и да је опредељена да настави да подржава процес европских интеграција Србије и политику проширења ЕУ, као и да је европска перспектива Западног Балкана модел обезбеђивања дугорочне стабилности и развоја. Та држава се залаже за индивидуални приступ према државама кандидатима – заснован искључиво на правичној процени напретка у испуњавању познатих критеријума. Лахдевирт сматра да реформе дају резултата, да Србија предузима важне кораке и поновио да је за даљи напредак ка чланству од пресудног значаја наставак реформи у области владавине права.

Саговорници су констатовали да су односи две државе јако добри и да постоји обострана заинтересованост за њихово јачање, нарочито у наредних 6 месеци – током финског председавања Саветом ЕУ, када ће акценат бити на процесу европских интеграција.

Извор: Танјуг