Т. Делић: Изложбом указано на важност румунског председавања

21. јун 2019. | Београд

Т. Делић: Изложбом указано на важност румунског председавања

У Галерији Југословенске кинотеке данас је отворена изложба фотографија „Примењена носталгија“ посвећена Београду и Букурешту, а помоћник министра за европске интеграције Тамара Делић каже да се овом изложбом желела истаћи важност сарадње у области културе и стваралаштва између двеју суседних земаља, али и да се укаже на значај румунског председавања ЕУ за Србију.

Пројекат „Примењена носталгија“, који спроводи Министарство за европске интеграције, замишљен је као серија заједничких изложби фотографија два фотографа - из Србије и из земље председавајуће ЕУ.
Фотограф из Србије Митар Митовић фотографисао је Букурешт, а Петруц Калинеску из Румуније фотографисао је Београд и њихови радови биће изложени у Југословенској кинотеци до почетка јула.

Делић је рекла да је ово 16. изложба у оквиру пројекта, а на којој су приказане фотографије главних градова Србије и Румуније.
„Ово је и сјајна прилика да се подсетимо једног важног јубилеја за наше две земље, а то је 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Румуније, чему сведоче добри пријатељски односи и традиционално добре везе”, рекла је Делић.

Како је навела, фотографи су успели да дочарају оно што је и примењивост самог начела Европе а то је „уједињени у различитости” и успели су да дочарају атмосферу ова два града.

Пре две недеље је изложба отворена у Букурешту, а Делић каже да су већ почеле припреме за изложбу поводом предстојећег финског председавања ЕУ.

Захвалила је Румунији и на њеној свесрдној, континуираној и принципијелној подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије и њеној снажној подршци европским интеграцијама Србије.

За Србију је, каже Делић, веома значајно то што је Румунија тему проширења ЕУ задржала високо на агенди председавања.
„Надамо се да ћемо до краја јуна имати договорено отварање наредних поглавља за које је Србија технички спремна и одржавање следеће међувладине конференције", рекла је Делић.

Заменик амбасадора Румуније у Србији Михаела Осорио захвалила је Делић што је истакла значај председавања Румуније ЕУ.
„Ми смо независни у свом раду, али тај рад још није завршен. Очекујемо добар наставак тога рада у току следеће недеље, нарочито у контексту политике проширења ЕУ. Имаћемо три значајна питања која у контексту проширења треба да решимо“, каже Осорио.

За пројекат „Примењена носталгија” навела је да врло успешно функционише, те да фотографије Београда и Букурешта имају заједничке тачке јер показују њихове сличности.

Шеф за информисање, комуникације и медије Делегације Европске уније у Србији Пол-Анри Пресе навео је да фотографије заправо показују колико су неке теме заједничке за све градове без обзира да ли су близу или међусобно удаљени.

Фотограф Митар Митовић рекао је да су његова искуства током рада на пројекту позитивна, те да Букурешт с правом називају „Мали Париз“.

Извор: Танјуг