Ј. Јоксимовић: Србија не одустаје тако лако

14. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија не одустаје тако лако

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да се у ЕУ први пут од 2014. године и званичног почетка преговора са Србијом осећа атмосфера коју би описала као потребу да се регион вештачки уравнотежи, како и то да би некоме могло да изгледа да Србија бежи осталим земљама, ако би отворила два или три поглавља.

„Од 2014. године и званичног отварања преговора, први пут се осетила атмосфера, да кажем, једног, по мени, тихог и за мене забрињавајућег процеса вештачког уравнотежавања региона, односно односа према региону“, рекла је Јоксимовић гостујући на РТВ током кога је изразила очекивања да ће ипак бити отворена два поглавља, Поглавље 9 - финансијске услуге и Поглавље 4 - слобода кретања капитала.

Јоксимовић је додала да мора да каже да та њена оцена није посебан вид критике већ констатација ресорног министра и некога ко прати шта се дешава у ЕУ.

„Причали смо о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, није извесно да ће се то догодити. Можда се све то одложи за другу половину године и у тој варијанти ће некоме изгледати ако Србија отвори два или три поглавља да је напреднија и да иде брже од других. Тако да има и тих елемената, треба увек имати у виду и контекст и различите интересе различитих држава чланица - кога мало више погурати“, рекла је она.

Јоксимовић је рекла да је од почетка говорила да првих шест месеци неће бити период у коме ће се убрзати динамика.

„Нова поглавља ћемо отворити, колико видећемо, настављамо пут, убрзавамо реформе и Србија не одустаје тако лако“, рекла је она и додала да „њене информације кажу да ће поглаваља свакако бити отворена, а да ће број зависити од држава чланица“.

„Нисам била оптимиста, очекивала сам, и даље очекујем да задржимо ако ништа бар исту динамику што значи два поглавља, то није оптимизам иако може да се тумачи тако имајући у виду најаве“, казала је она.

Јоксимовић је рекла да свакако мисли да ће бити отворен сет, ако говоримо о два, да ће то највероватније бити поглавља везана и за скидање Србије са сиве листе ФАТФ.

Према њеним речима, поглавља 4 и 9 су она за које су неке државе чланице рекле да би подржале њихово отварање ако би Србија испунила све препоруке да буде скинута са ФАТФ сиве листе.

Извор: Танјуг