Ј. Јоксимовић: Добро је што су уважене неке од препорука за рад парламента

14. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Добро је што су уважене неке од препорука за рад парламента

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Београду нису потребне замерке из Европске комисије на рад парламента који је највише законодавно тело једне земље, а који директно репрезентује грађане који су својом вољом бирали представнике.

„Врло бих била обазрива да критикујем на било какав оштар начин било који парламент било које земље ЕУ“, рекла је Јоксимовић гостујући на РТВ коментаришући последњи извештај ЕК о напретку у односу на свих 35 поглавља о којима Србија преговара.

Према њеним речима, сасвим је у реду да буде нотирано да постоји превелики број амандмана који иду по хитном поступку, да постоји нека врста парламентарне опструкције, бојкот парламента…

Додала је да не би улазила превише, али да сматра да је добро да се прихвате неке од сугестија ако ће то подићи ефикасност рада парламента.

Подсетила је да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић најавила сет неких активности које би делом уважиле препоруке Извештаја, а негде ишле и даље од тога.

Она је оценила да је добро што је последњи извештај ЕК о напретку Србије изазвао велико интересовање јавности.

Према њеним речима, то потврђује да смо у зрелој фази процеса евроинтеграција, као и то да су евроинтеграције процес за све, а не само ресорног министарства или Владе.

Упитана да прокоментарише оцене да је извештај садржао политичке оцене, Јоксимовић је рекла да је управо та која је прва изнела такав став.

„Тачно је да политичке оцене служе за објашњење политичких критеријума, али политичку оцену дају различити политички актери, а они који припремају Извештај требало би да уврсте све оно што је релевантно и објективним приступом унесу све политичке оцене које дају различити извори информисања“, рекла је Јоксимовић.

„Ако унесете, неком произвољном селекцијом, политичке оцене једне стране али не и чињенице које износе други, онда дајете политички контекст, а томе није место у Извештају о напретку", казала је министар.

Као пример навела је део у коме се у Извештају каже да је председница парламента позвала део посланика из опозиционих партија на консултације и дебату, а не унесете чињеницу да је тај део опозиције који је позван одбио позив, то онда даје контекст који није објективан до краја.

Извор: Танјуг