Ј. Јоксимовић и амбасадори држава В4: Политика проширења ЕУ приоритет Вишеградске групе

14. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и амбасадори држава В4: Политика проширења ЕУ приоритет Вишеградске групе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадорима држава Вишеградске групе (В4) – чине је Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска. Разговарали су о односима и наставку сарадње Србије и чланица В4, европским интеграцијама, региону, билатералним односима и другим важним темама.

Министар је захвалила државама Вишеградске групе на значајној и свеукупној помоћи којом подржавају процес приступања Србије, а које су у самој ЕУ снажне заговорнице њеног проширења, посебно када је о нашој држави реч. Истакла је и да су искуства тих држава – из периода када су биле кандидат за чланство у ЕУ, а што је наша земља сада, за нас посебно драгоцена.

Министар Јоксимовић информисала је амбасадоре В4 да је Србија генерално задовољна Извештајем Европске комисије, иако он садржи политичке квалификације које су допринеле стварању погрешног утиска да наша држава није довољно напредовала у процесу приступања. Потврдила је и да ћемо све озбиљне примедбе Европске комисије уважити и имплементирати.

Уз очекивање да ће Србија до краја румунског председавања Саветом ЕУ отворити бар два од пет поглавља за која смо технички спремни, министар за европске интеграције потврдила је нашу посвећеност спровођењу реформи. Поновила је да је Београд спреман на наставак дијалога када Приштина укине нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије.

Јадранка Јоксимовић и амбасадори В4 разговарали су о иницијативи која је покренута током посете словачког премијера Пелегринија да се одржи састанак формата В4 1 – Србија. Идеја је да се побољша и унапреди комуникација између држава, посебно у процесу европских интеграција, али и у областима безбедности, инфраструктуре, високе технологије и културе.

Амбасадори су поновили су да је политика проширења ЕУ на Западни Балкан важан и приоритетан задатак В4, која разуме да тај процес представља виталну и важну политику ЕУ. Нагласили су да ће државе Вишеградске групе активно наставити да подржавају процес европских интеграција Србије, да су резултати реформи видљиви, као и наша посвећеност приступању.

Министар Јоксимовић и њени саговорници, потврдили су да ће сарадња Србије и држава В4 у нашем процесу европских интеграција бити настављена кроз моделе дефинисане Меморандумима о сарадњи.

Извор: Танјуг