Ј. Јоксимовић: Извештај Европске комисије констатује одређени напредак у реформама и потребу убрзања

12. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Извештај Европске комисије констатује одређени напредак у реформама и потребу убрзања

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић казала је данас да у Извештају Европске комисије о напретку није констатовано назадовање ни у једном поглављу, док је констатовано да нема напретка у три, ограничени напредак за пет, одређени напредак за скоро 20 и добар напредак за четири поглавља.

Јоксимовић је на седници скупштинског Одбора за европске интеграције казала да се напредак мери кроз описне оцене које бележе да ли је у секторским областима било напретка или не.

Како каже, без напретка су оцењена три поглавља: Поглавље 3 - пословно настањивање и слобода пружања услуга; Поглавље 5 - јавне набавке и Поглавље 8 - политика конкуренције.

Описном оценом ограничени напредак оцењена су Поглавље 1 - слобода кретања роба, поглавље 13 - рибарство, Поглавље 15 - енергетика, Поглавље 23 – правосуђе и основна права и Поглавље 27 – животна средина.

Одређени напредак, који је умерени ниво припремљености за чланство, каже Јоксимовић, забележен је у скоро 20 поглавља и то: Поглавље 2 - слобода кретања радника, Поглавље 6 – право привредних друштава, Поглавље 7 - право интелектуалне својине, Поглавље 9 – финансијске услуге, Поглавље 10 – информационо друштво и медији, Поглавље 12 – безбедност хране, ветеринарско фитосанитарна политика, Поглавље 16 – порези, Поглавље 17 – економска и монетарна политика.

Такође, ограничени напредак забележен је и у Поглављу 18 – статистика, Поглављу 19 – социјална политика и запошљавање, Поглављу 20 – индустријска политика и предузетништво, Поглављу 21 – трансевропске мреже, Поглављу 22 – регионална политика и координација структурних елемената, Поглављу 24 – правда, слобода и безбедност, Поглављу 25 – наука и истраживање, Поглављу 28 – заштита потрошача и здравље, Поглављу 29 – царинска унија, Поглављу 30 – економски односи са иностранством, Поглављу 31 – заједничка спољнобезбедносна политика, Поглављу 32 – финансијска контрола и Поглављу 33 – финансијске и буџетске одредбе.

Добар напредак, каже Јоксимовић, који је један од највиших нивоа описне оцене, констатован је у четири поглавља и то: Поглавље 4 – слободно кретање капитала, Поглавље 11 – пољопривреда и рурални развој, Поглавље 14 - транспортна политика и Поглавље 26 – образовање и култура.

„Описна оцена врло добар напредак, што би значило потпуни ниво припремљености, ту за сада нема ниједног поглавља, што је и нормално у овој фази преговарачког процеса“, наводи министар и додаје да су статистички подаци о оцењености поглавља важни.

„Мислим да је ово врло важно, јер показују да суштинског, реформског напретка има у скоро свим секторским политикама које Србија преговара.“

Истиче да се подразумева да су у фокусу поглавља 23 и 24, јер то су, наводи, суспензивна поглавља у односу на чији се напредак мери могућност за отварање нових поглавља.

Подсетила је да смо ми прва земља на коју је примењена нова технологија ЕУ, а то је да се поглавља 23 и 24 отварају у најранијој фази преговора, односно на почетку, а да ће бити на крају затворена.

Како наводи, позитивна оцена је дата у области регионалне сарадње и добросуседских односа и то се у континуитету понавља, што је један од критеријума за мерење оцене спремности и одговорности државе да учествује у међународним и регионалним односима и доприноси миру и стабилности.

„Посебно добре оцене смо добили и у области економије, чиме је потврђен успех економских реформи које Влада спроводи, а посебно је добро оцењено у Поглављу 24, у области миграција. Добру оцену смо добили и у заштити мањина”, казала је Јоксимовић.

Што се тиче оцена да нема напретка у слободи медија, Јоксимовић каже да сматра да је то више политичка оцена која не би требало да пошаље поруку да све што је урађено није довољно.

„Наравно да није довољно и да није посао завршен, али требало је да буде више забележено. Сматрам да није до краја све евидентирано“, каже министар додајући да је Србија и прошле године добила исту оцену за слободу медија, али се тада нису претерано оглашавали и бунили, већ су је прихватили као објективну.

Констатовано је да има напретка у борби против корупције, каже Јоксимовић и додаје да међутим нису препознати сви напори које држава предузима.

„Чињеница је да је борба против корупције сталан процес, али у Извештају напори нису до краја препознати. Руководимо се политиком нулте толеранције према корупцији“, истиче Јоксимовић.

Када је у питању оцена Бриселског споразума у оквиру Извештаја, Јоксимовић каже да је за дијалог Београд и Приштине забележена чињеница да је Београд био конструктиван, као и да се нотира да је увођење такси од стране Приштине узрок блокаде дијалога.

Јоксимовић сматра да је изостала јаснија осуда Приштине због увођења унилатералних такси.

„Чули смо да је у Извештају такозваном Косову препоручено и тражено да се таксе повуку, у нашем Извештају тога нема, али у том случају јасно је да је Приштина та која не само да блокира дијалог, већ у последње време чини све да би се било каква шанса за постизање компромиса обесмислила“, наводи Јоксимовић.

Наводи да је генерално овај Извештај позитиван, јер је у највећем броју области забележен напредак, а констатовано је да ни у једној области нема назадовања.

„Немогуће је да Извештај буде гори него претходни ако је забележен напредак у Извештајном периоду у већини области”, истакла је министар и додала да су контроверзе које су се отвориле последњих дана у медијима да смо у свађи са ЕУ и да смо одустали од европског пута изазване коментарима и ставовима српске стране која се није до краја сложила са одређеним оценама.

„Чињеница је да смо сматрали да неке од активности нису довољно нотиране у Извештају. Мој принцип рада је да у искреном партнерском односу кажете шта је могло да буде другачије, да се уваже сугестије, али истовремено да изнесемо и наше оцене и то је једини начин на који можете на кредибилан начин да заступате позицију државе кандидата“, навела је министар.

Извор: Танјуг