Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Букурешту

06. јун 2019. | Букурешт

Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Букурешту

У Букурешту, главном граду Румуније, отворена је шеснаеста по реду изложба фотографија „Примењена носталгија Србија – Румунија“, чији су аутори Митар Митровић и Петруц Калинеску.

Отварајући изложбу, помоћник министра за европске интеграције Тамара Делић истакла је важност сарадње у области културе и стваралаштва између суседних земаља у години када се обележава 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Румуније.

Помоћник министра захвалила је Румунији због континуиране и принципијелне подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и због снажне подршке процесу приступања Србије ЕУ.
„Србији је значајно што је Румунија тему проширења задржала високо на агенди председавања и очекујемо да ће до краја јуна бити одржана Међувладина конференција на којој би се отворила додатна преговарачка поглавља за које је Србија технички спремна“.

Два реномирана фотографа, по речима Тамаре Делић, верно су дочарали везе и сличности двају земаља. Циљ самог пројекта Примењена носталгија јесте управо дочаравање атмосфере одабраних градова, не да би занемарили разлике између њих, већ да би тиме указали на примењивост начела ЕУ – „Уједињени у различитости“.

Захвалила је и колегама из румунског Министарства спољних послова, Музеју румунског сељака, као и Амбасади Републике Србије у Румунији на доприносу у реализацији изложбе у Букурешту.

На отварању изложбе говорили су и државни подсекретар Министарства спољних послова Румуније Костин-Раду Канцар, директор Музеја румунског сељака Виргил Штефан Ницулеску и један од аутора фотографија Петруц Калинеску.

Фотографије, које ће посетиоци моћи да виде у Галерији Музеја румунског сељака у Букурешту, до 16. јуна, део су пројекта „Примењена носталгија“, односно серије заједничких изложби фотографија познатих уметника из Србије и земље председавајуће ЕУ. Идеја пројекта је да аутор из Србије посети главни град земље председавајуће ЕУ и током боравка у том граду фотографише места, догађаје, сцене и људе који га подсећају на Београд.
С друге стране, аутор из земље председавајуће ЕУ борави у Београду и фотографише оно што препознаје као своје.

Отварање истоветне изложбе у Србији планирано је за 20. јун у Југословенској кинотеци.