Ј. Јоксимовић: Циљ Владе – модерна и одржива Србија

05. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Циљ Владе – модерна и одржива Србија

Одржива будућност постоји за оне који су у стању да се мењају, да препознају проблеме, мењају рђаве праксе, уводе нова решења и да сваки дан раде и за садашњост и будућност сваког грађанина у сваком делу Србије, изјавила је министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.
„Прошла су времена, истекао је рок употребе фразеологије и популизма, сада идемо на конкретне резултате, конкретна решења“, рекла је Јоксимовић на потписивању три меморандума у оквиру програма Подршке ЕУ у припреми пројеката (ЕУ ППФ).

Према њеним речима, Владе од 2012. године, а посебно од 2014. године, са једним развојним и снажним експозеом који је покренуо тадашњи премијер, а садашњи председник Србије Александар Вучић, а што су Владе од 2016. године наставиле да спроводе у континуитету.
„Данас на један озбиљан начин реализујемо оно што обећали грађанима“, изјавила је министар Јоксимовић.

Истакла је да потписивање меморандума о модернизацији пруге Велика Плана - Ниш, о ремедијацији и ревитализацији Великог бачког канала и о управљању отпадним водама у Краљеву не представљају само убрзање европских интеграција.
„Овде је циљ оно што добро сажима парола коју је ЕУ припремила за Србију – „ЕУ за тебе - модерна и одржива Србија“. То је оно што је циљ пре свега и ове Владе Републике Србије, а наравно заједно и у партнерском односу са ЕУ“, поручила је Јоксимовић.

Укупна инвестициона вредност 15 пројеката који ће се реализовати кроз европски програм је око 900 милиона евра, а министар истиче да није све питање новца, већ питање одрживе развијености сваког дела Србије и обавезе да се не заобиђе ниједан грађанин.

Подсећајући да Србија са ЕУ сарађује успешно већ дуг низ година, Јоксимовић истиче да је Србија показала да је спремна и да самостално препозна развојне пројекте.
„Нису сви пројекти увек развојни и управо због тога смо 2014. и 2015. године идентификовали методологију за приоритизацију инфраструктурних пројеката, која се показала толико успешном да су и други у региону почели да је примењују. Ми смо на тај начин показали да смо спремни да самостално идентификујемо оно што даје најважнију развојну димензију нашој привреди и економији“, каже Јоксимовић.

Министар истиче да је Србија направила и план приоритизације међународне развојне помоћи, односно план како ће се средства из ЕУ и од других донатора искористити за одрживо-развојне пројекте широм земље.
„То је јако важно, јер је у претходном периоду долазило до ирационалних преклапања, дуплирања финансирања истих пројеката, непотребног задуживања код међународних финансијских институција, па чак и комерцијалних банака“, рекла је Јоксимовић.


Извор: Танјуг