Објављен трећи позив за достављање предлога пројекта на Интеррег-ИПА програму прекограничне сарадње Мађарска-Србија

01. јун 2019. | Будимпешта

Објављен трећи позив за достављање предлога пројекта на Интеррег-ИПА програму прекограничне сарадње Мађарска-Србија

Европска унија инвестира 10.38 милиона евра у погранични регион Мађарске и Србије путем програма прекограничне сарадње.

Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија који се суфинансира путем ИПА фонда (Инструмент за претприступну помоћ), лансирао је Трећи позив за подношење предлога пројеката, са укупним износом ИПА средстава од 10.38 милиона евра, који је намењен широком дијапазону подносилаца предлога пројеката и акција у пограничном региону Мађарске и Србије.   

Трећи позив за подношење предлога пројеката биће отворен до 30. септембра 2019. године. Намењен је пројектима који имају за циљ да остваре позитиван утицај на погранични регион у оквиру једног од четири приоритета Програма:

  • Унапређивање прекограничних система за управљање водама и превенцију ризика;
  • Смањење саобраћајних уских грла у прекограничној саобраћајној мрежи;
  • Стимулисање сарадње у области туризма и очувања културног наслеђа;
  • Унапређивање економске конкурентности МСП кроз развој вођен иновацијама.

Обавезно је да се финансирани пројекти имплементирају у оквиру Програмске области, која укључује жупаније Чонград и Бач-Кишкун у Мађарској и округе: Западна Бачка, Северна Бачка, Северни Банат, Јужна Бачка, Средњи Банат, Јужни Банат и Срем у Србији.

Право учешћа имају непрофитне јавне или приватне организације чије се централе или регионална представништва налазе у Програмској области. Детаљне информације о критеријумима за подносиоце предлога пројеката налазе се у Смерницама за подносиоце предлога пројеката.

Неопходно је да пројекти садрже „прекогранични елеменат“ – да их чине најмање једна непрофитна организација са Мађарске стране и једна непрофитна организација из Србије. Такође, обавезно је да се партнерске организације заједнички пријаве за средства и уколико предлог буде одабран, да заједнички имплементирају пројекат.

Пријаве се морају поднети онлајн, путем ИМИС 2014-2020 Апликационог модула, коме се може приступити путем линка у одељку Позив за подношење предлога пројеката на интернет страници Програма www.interreg-ipa-husrb.com. У овом одељку такође се налазе смернице и правила у вези са процесом пријављивања, као и остале релевантне информације у вези са Трећим позивом.

Пројекти одабрани за финансирање треба да трају најмање шест месеци и не дуже од 18 месеци.

Током трајања Трећег позива за подношење предлога пројеката, Програм ће подносиоцима предлога пројеката пружати асистенцију преко Заједничког секретаријата и Антене Заједничког секретаријата. Поред тога, подносиоци предлога пројеката имају на располагању опцију за проналажење партнерских организација путем електронског алата Partner Search на вебсајту Програма.

Резултати Трећег позива за подношење предлога се очекују у другом кварталу 2020. године.

Укупан допринос ЕУ за Интеррег-ИПА ПГС Мађарска–Србија програм из ИПА фонда је 65.124.000 евра. Узимајући у обзир националног партнера и допринос индивидуалних партнера на пројектима, укупан буџет Програма износи 76.616.474 евра.

###

О програму Интеррег-ИПА ПГС Мађарска-Србија

Интеррег–ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија имплементира се у оквиру финансијског периода 2014-2020 Европске уније, путем Инструмента за претприступну помоћ (ИПА). По принципу „заједничког система управљања“ земаља учесница – Мађарске и Србије, програм финансира и подржава пројекте сарадње организација из Програмске области – округа Чонград (Csongrád) и Бач-Кишкун (Bács-Kiskun) у Мађарској и округа Западна Бачка, Северна Бачка, Јужна Бачка, Северни Банат, Средњи Банат, Јужни Банат и Срем у Србији.  

Програм помаже развој и стабилност пограничног региона, унапређује општи квалитета живота у њему, омогућава економску сарадњу организација из ове две земље, негује заједнички идентитет, културно и историјско наслеђе пограничног региона и доприноси његовој еколошкој одрживости и сигурности.

За више информација, молимо посетите вебсајт програма: www.interreg-ipa-husrb.com.


За више информација, контактирајте са:

Интеррег-ИПА ПГС Мађарска-Србија
Заједнички секретаријат

Јелена Дашић, Менаџер за комуникације: jdasic@interreg-ipa-husrb.com; тел: 36 1 457 55 13

Министарство спољних послова и трговине Мађарске
(Управљачко тело Програма)

Zsuzsanna Törő
, Програмски менаџер: zsuzsanna.toro@mfa.gov.hu 

Министарство за европске интеграције

Влада Републике Србије

(Национално тело Програма)

Катарина Гинић, Координатор за Програм: katarina.ginic@mei.gov.rs

 

Напомена:

Овај документ је израђен уз финансијску подршку Европске уније. Садржај документа је искључиво одговорност  Заједничког секретаријата Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, који је смештен у Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. и садржај овог документа ни под каквим околностима не одражава став Европске уније.