Ј. Јоксимовић: Мање од два поглавља било би вештачко успоравање Србије

04. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Мање од два поглавља било би вештачко успоравање Србије

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић за Еспресо открива како заиста стоје ствари у вези европског пута Србије, колико ће поглавља бити отворено до краја јуна, као и шта су препреке за Србију на том путу.

Претходних дана подигла се велика прашина у вези са европским путем Србије. Прво је почела расправа око Извештаја Европске комисије, да би на крају дошли до писања медија о отварању само једног поглавља у јуну. Шта је тачно? Шта су само гласине? Питали смо Јадранку Јоксимовић.

Какву одлуку очекујете у јуну?

- Државе чланице ће током јуна одлучивати о томе колико ће поглавља, од 5 којих смо технички спремили, бити отворено на међувладиној конференцији до краја румунског председавања, тј. до краја јуна. Одлука се доноси на основу онога што и Извештај о напретку прати - укупног напретка у поглављима 23 и 24 као и имплементације Бриселског споразума који се прати кроз Поглавље 35.

Шта је реално да Србија очекује?

- У односу на ове критеријуме, и наше резултате било би реално очекивати отварање 2 поглавља. Али, ја сам још од почетка године говорила о томе да у првој половини године не очекујем појачану динамику преговора, превасходно због потпуне заокупираности чланица европским изборима и постизборним комбинаторикама.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић

 

Да ли ипак имамо разлога за бригу?

- Постоји једна тиха и забрињавајућа за мене калкулација ЕУ према региону Западног Балкана и чињеници да нису баш оптимистични сценарији везани за почетак преговора неких из региона, па има и идеја да се прави нека непотребна и вештачка симетрија у слабом напретку свих. То није добро и не би послало охрабрујућу поруку.

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у присуству премијерке Ане Брнабић и шефа Делегације Европске уније у Србији Сема Фабриција приликом уручења Извештаја о напретку

 

Који су аргументи Србије за отварање два поглавља у јуну?

- Неке чланице повезују два поглавља - 9 финансијске услуге и 4 слобода кретања капитала са скидањем Србије са сиве листе ФАТФ, што ће се извесно до краја јуна догодити, тако да и ту постоје објективни аргументи за отварање ова два поглавља. Извештај о напретку, уз све мањкавости у методолошком смислу уношењем политичких оцена о којима сам говорила, показао је ипак напредак у поглављима 23 и 24. Што се тиче имплементације Бриселског споразума, не знам ни да ли има потребе посебно објашњавати ситуацију и ко је страна која ради против имплементације. Према томе, иако нисмо ни очекивали појачану динамику преговора, кредибилно очекујемо макар стабилну динамику, и бар 2 новоотворена поглавља, јер би супротно могло у контексту свега што сам рекла, као успоравање Србије. У сваком случају, ми радимо свој посао на реформама, корак по корак ка ЕУ, некад мали, некад већи, али битно је ићи стално напред, а ЕУ ће надамо се сачувати кредибилитет политике проширења.

 

Извор: Еспресо, аутор: Дарко Злојутро