Јоксимовић о извештају ЕК: Перцепција пореметила чистоћу чињеница

30. мај 2019. | Београд

Јоксимовић о извештају ЕК: Перцепција пореметила чистоћу чињеница

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је за РТС да је општа оцена да је Србија урадила више од онога што је нотирано и поменуто у Извештају Европске комисије о Србији.

Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је извештај у принципу позитиван јер констатује напредак у готово свим областима, а нема назадовања ни у једној.

Међутим, министар каже да постоје области за које је дато много политичких оцена и да је перцепција помало пореметила чистоћу чињеница.

Како објашњава, извештај мора на бази чињеница да донесе описну оцену.

Јоксимовићева је коментарисала и део извештаја који се односи на стање у медијима, скупштину и владавину права.

Када је реч о слободи медија, министар наводи да у извештају стоји да нема напретка, али подсећа да су у прошлом извештају побројане све активности које је потребно да се спроведу.

Истиче да су пре новог извештаја спроведене све те активности, завршена је медијска стратегија, процесуирани су сви који су претили и нападали новинаре, решен је историјски случај убиства Славка Ћурувије...

Међутим, како каже Јоксимовићева, иако је све то урађено, закључак је да нема напретка, што према њеним речима није баш логично и што је политичка оцена.

Када је реч о раду парламента, министар каже да је у извештају констатовано да је већина својом праксом онемогућила значајну дебату, а истовремено се констатује да је председница скупштине позвала опозицију да учествује у дебати, али се не констатује да су они то одбили.

Додаје и да се констатује да су протести углавном били мирни, а да се не констатује упад у зграду РТС-а, што је такође окарактерисала као политичке оцене.

ЕУ да донесе механизме према Приштини

Јадранка Јоксимовић каже да је Србија похваљена за реформу правосуђа, борбу против корупције, за економију и регионалну сарадњу, националне мањине...

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Јоксимовићева каже да се то наводи као једна од најважнијих ставки на основу које се мери могућност за отварање нових поглавља.

Указује да је у извештају поменуто да је Приштина увођењем нелегалних такси закочила дијалог. Иако се Приштина позива да „уложи напоре“ ка формирању ЗСО, министар каже да је јасно да за тим нема воље јер је прошло шест година.

Како каже, ако жеље постоје, јасно је шта је на ЕУ као гаранту бриселског споразума, да донесе механизме којима ће да убеди Приштину да повуче таксе.

Истакла је да таксе пре свега крше ЦЕФТА споразум, али и ССП који је Приштина потписала са ЕУ.

Јадранка Јоксимовић каже и да је потребно да се осуде активности Приштине у претходна два, три дана на северу Космета.

Додаје да је Брисел издао саопштење, али да то није јасна осуда на начин на који је Београд то очекивао.

Извор: РТС