Ј. Јоксимовић у Софији: Србија и Бугарска - фондови ЕУ за регионални развој

16. мај 2019. | Софија

Ј. Јоксимовић у Софији: Србија и Бугарска - фондови ЕУ за регионални развој

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уручила је данас у Софији уговоре за пројекте прекограничне сарадње Србије и Бугарске и истакла да је регионални развој Србије, поред увођења обавезних стандарда и напретка друштва, једна од главних тема европских интеграција.

Јоксимовић се у Софији састала са министарком за регионални развој и јавне радове Бугарске Петјом Аврамовом и уручила уговоре за Други позив програма ИНТЕРРЕГ - ИПА у оквиру прекограничне сарадње Србије и Бугарске 2014 – 2020.

Укупна вредност Програма с националним суфинансирањем износи 34,1 милион евра, од чега је 28,9 милиона евра из Инструмента ЕУ за претприступну помоћ (ИПА II), а тим средствима ће бити финансирани заједнички пројекти српских и бугарских партнера који јачају економску сарадњу у пограничном програмском подручју кроз одрживо коришћење природних и културних добара.

Србији ће се пројекти, чије су приоритетне области сарадње одрживи туризам, млади и заштита животне средине, спроводити у Нишу, Лесковцу, Соко Бањи, Мерошини, Трговишту, Бољевцу, Неготину, Белој Паланци и Лебану.

Јоксимовић је рекла да су председник владе Бугарске Бојко Борисов и председник Србије Александар Вучић у јучерашњем разговору потврдили међусобну опредељеност за јачање свих врста сарадње две земље, а да она и бугарска министарка данас показују како Србија и Бугарска, на корист грађана, сарађују и у коришћењу фондова ЕУ

Министар је рекла да Србија има седам прекограничних пројеката са седам суседних држава у региону, али да је чињеница да је програм са Бугарском један од најбољих, са највише реализованих пројеката.
„Надам се да је и данашњи догађај потврда да ћемо наставити успешну сарадњу и у наредној перспективи, од 2021. до 2027, коју ћемо настојати да заједнички приоритизујемо и да нађемо стратешки важне пројекте за наше две земље и за, пре свега, мање развијена подручја“, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да су два министарства у интензивној комуникацији како би пронашли пројекте који су стратешки важни за обе државе и грађане, те истакла да верује да ће и пројекти за које су данас уручени уговори, а за које се показало да су најуспешнији у великој конкуренцији, донети конкретну корист за округе у Србији и Бугарској и за грађане.

Министар је рекла да је Србија веома заинтересована да користи искуства Бугарске, која је, и поред проблема у почетку, научила да користи фондове ЕУ и данас је земља која то, као чланица, можда и најбоље чини.
„Ми смо веома заинтересовани да научимо и из грешака и из онога што је добро у међувремену урађено и да се припремимо у пуној мери за чланство Србије у ЕУ, које је наш циљ и које, иако не говоримо о годинама, очекујемо у перспективи“, рекла је Јоксимовић и додала да Србија пре свега треба да буде спремна за равномеран регионални развој кроз коришћење ЕУ фондова.

Она је истакла да сви који су добили пројекте имају поузданог партнера у Министарству за европске интеграције, те додала да верује да ће ти пројекти подстаћи и друге да учествују у програму сарадње.

Јоксимовић је објаснила да је у Србији успостављена мрежа од 16 регионалних развојних агенција, које ће у наредном периоду преузети улогу помоћи локалним самоуправама и заинтересованима како би припремиле добре пројекте који ће бити конкурентни и који ће моћи да повуку средства.

Истакла је и да би било добро да се представници општина из две државе упознају и остану у контакту, како би сарађивали и имали веће шансе да привуку средства из европских фондова захваљујући добрим пројектима.

Јоксимовић је истакла да Бугарска показује да искрено подржава европски пут Србије, али и да Србија показује одговорност и озбиљност.
„Показујемо да смо озбиљан кандидат за чланство и да је наша посвећеност европском путу јасна, без обзира на политичке проблеме који постоје у ЕУ и на нашем путу. Регионални развој и регионална агенда Србије су главна тема европских интеграција, поред увођења обавезних стандарда и напретка друштва и на томе као друштво морамо да радимо“, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да верује да ће Србија у Бугарској имати доброг суседа, као и обрнуто, те да ће међуљудски и билатерални односи бити унапређени, како би се што више урадило за грађане и две државе.

Јоксимовић је позвала министарку за регионални развој и јавне радове Бугарске Петју Аврамову у посету Србији, где би, каже, могле заједно да обиђу неке од добрих пројеката са обе стране.

Србији ће се пројекти, чије су приоритетне области сарадње одрживи туризам, млади и заштита животне средине, спроводити у Нишу, Лесковцу, Соко Бањи, Мерошини, Трговишту, Бољевцу, Неготину, Белој Паланци и Лебану.

Министар је корисницима из Србије пожелела успех у реализацији пројекта и поручила да ће бити спроведен стриктан мониторинг у коришћењу средстава за имплементацију пројеката.

Извор: Танјуг