Ј. Јоксимовић: Председавање Јадранско-јонском иницијативом потврда наше посвећености регионалној сарадњи

08. мај 2019. | Будва

Ј. Јоксимовић: Председавање Јадранско-јонском иницијативом потврда наше посвећености регионалној сарадњи

Србија преузима председавање Јадранско-јонском регионалном иницијативом на самиту у Будви, а како је у изјави за Танјуг рекла министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић током периода председавања фокус ће бити на саобраћајном, енергетском и инфраструктурном повезивању.

Оваква повезивања су такозвани други стуб стратегије за Јадранско-јонски регион, каже министар и додаје како предстоји „врло конкретан рад, са свим заинтересованим државама“.

„Још једном да подвучем, много је регионалних иницијатива које се врло често преклапају и које на крају немају неке видљиве резултате за саме грађане и које су често оптерећене уношењем неких билатералних питања којима није место у тим иницијативама, али Јадранско-јонска је заиста једна некомпромитована, до сада, регионална иницијатива која заиста у овом формату са земљама чланицама, кандидатима, потенцијалним кандидатима може да донесе неке конкретне помаке и да учини на крају помаке у повезаности држава и добробити грађана региона“, рекла је Јоксимовић.

Србија постаје председавајући од 1. јуна а председава се у формату такозване тројке Црна Гора - Србија - Словенија, што подразумева координацију држава које су бивши, садашњи и будући председавајући.

„Србија је виђена као добар будући председавајући и ми ћемо одржати веома активну агенду председавања, а ово је још један начин на који ми показујемо не само да смо посвећени регионалној сарадњи, него пре свега одрживом расту и развоју наше земље али и свих који у овим форматима учествују и којима је циљ исти као и наш“, рекла је она и додала да је председавање регионалном иницијативом још једна прилика за Србију да покаже своје капацитете и додатни импулс на путу европских интеграција.

Извор: Танјуг