Ј. Јоксимовић: ЕУ да осуди злоупотребу појма „геноцид”

07. мај 2019. | Будва

Ј. Јоксимовић: ЕУ да осуди злоупотребу појма „геноцид”

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сматра да би Европска унија и посебно неке државе чланице требало више да обрате пажњу на злоупотребу појма - геноцид.

Скупштина такозваног Косова усвојила је данас Нацрт резолуције о „осуди геноцида, злочина против човечности и ратних злочина бившег државног режима Србије на Косову“, а Јоксимовић истиче да су такве иницијативе у супротности са концептом регионалне сарадње и побољшања и нормализације односа.
„Очекујем да они осуде овакве иницијативе и идеје, јер 'свако мало' потезање категорије геноцида је нешто што би требало да изазове забринутост и код Европске уније и код појединих земаља”, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић подсећа да Приштина већ месецима и годинама уназад показује потпуно непостојање политичке воље за конструктивним односом, али и за налажење компромисног решења и нормализације.
„Али очекујем да ЕУ обрати више пажње на овакве иницијативе, реторику и олако посезање за врло озбиљним терминима. Не бих волела да таква реторика уђе у дневну употребу. То онда, не само да води уназад, већ се продубљују проблеми и већ ионако лоши односи", оценила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг