Ј. Јоксимовић: Од 1. јуна Србија председава Јадранско – јонском иницијативом

07. мај 2019. | Будва

Ј. Јоксимовић: Од 1. јуна Србија председава Јадранско – јонском иницијативом

Србија ће од 1. јуна 2019. године преузети председавање Јадранско – јонском иницијативом, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и навела да ће приоритети током српског председавања бити саобраћајно и енергетско повезивање. Јоксимовић је у Будви, на форуму ЕУ за Јадранско – јонски регион, казала да је то добра и важна ствар за Србију као земљу кандидата да додатно промовише све оно што већ активно ради и због чега предњачи у процесу преговора.

Јоксимовић је са премијером Црне Горе Душком Марковићем данас разговарала о томе како да две земље заједно идуће године наступе са инфраструктурним и саобраћајним, али и свим другим пројектима, јер, како каже, на тај начин могу да се добију и већа средства из фондова Европске уније.
„Јако је важно да је премијер Марковић показао заинтересованост, а наравно ми ћемо и са другим земљама сарађивати на тај начин", рекла је Јоксимовић.

Јадранско – јонска иницијатива постоји већ скоро 20 година, а њен зачетник је била Италија. Поред Италије окупља и друге државе из тог региона - Словенију, Хрватску, БиХ, Србију, Грчку, Албанију. Такође, и Сан Марино је заинтересован да постане део Јадранско – јонске иницијативе, рекла је Јоксимовић указујући на значај те платформе, те навела да је и Северна Македонија аплицирала за чланство.

Циљ иницијативе, по њеним речима, је јачање укупног привредног развоја регије, а Србија има важну улогу у одрживом туризму.
„Јако је важно што ћемо у наредних годину дана имати прилику да фокус ставимо на саобраћајно и енергетско повезивање. То је један од наших најважнијих приоритета, али и приоритета Европске уније”, истакла је Јоксимовић.

Министар поручује да није реч о „празним причама“, већ о врло конкретној сарадњи на нивоу гардова и општина, академске заједнице, привредних комора...Они ће, како каже, да припремају пројекте прекограничне сарадње и да заједно користе доступна средства.

Министар за европске интеграције, свакако очекује да то буде и додатни елемент јачања политика европских интеграција будући да су поједине земље, чланице ЕУ, такође и чланице Јадранско – јонске иницијативе.

Јоксимовић каже да Министарство за европске интеграције и Министарство спољних послова Србије заједно координирају ову иницијативу, а тим поводом ће сутра у Будву доћи и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Извор: Танјуг