Ј. Јоксимовић и Фабрици: О предстојећој динамици преговора са ЕУ

24. април 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Фабрици: О предстојећој динамици преговора са ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици разговарали су о плановима и активностима наше државе у процесу приступања – првенствено о значају програмирања и спровођења ИПА пројеката, приоритетима Србије у европским интеграцијама другим важним темама.

Фабрици и Јоксимовић разговарали су о предстојећој динамици ЕУ интеграција, Извештају о напретку који би требало да обухвати анализу укупних реформи у Србији у претходној години.

Јоксимовић је изразила очекивање да ће државе чланице ЕУ имати довољно времена и материјала да подрже отварање нових поглавља до краја године.

Министар за европске интеграције, нагласила је да је ЕУ доминантан развојни партнер Србије и да је грађани препознају као највећег и најзначајнијег донатора, односно да су њене чланице највећи инвеститори у српску привреду. Подсетила је, у том смислу, да наша држава из фондова ЕУ, на годишњем нивоу добија око 200 милиона евра бесповратних средстава која се користе за бројне развојне пројекте. Ове године, планирано је да отпочнемо са припремом Закона о кохезионој политици.

Јоксимовић и Фабрици разговарали су и о примени и коришћењу програмираних средстава, са акцентом на потреби јачања капацитета – како министарстава, тако и јединица локалне самоуправе. У току су разговори о програмирању ИПА средстава за 2019. и 2020. годину.

Извор: Танјуг