Ј. Јоксимовић: Успешно спроводимо реформу образовања подржану из средстава ЕУ

18. април 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Успешно спроводимо реформу образовања подржану из средстава ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је у току припрема документације за другу траншу од осам милиона евра помоћи Европске уније српском буџету за реформу образовања.

Јоксимовић је, на другом међуминистарском састанку о реформи образовања, нагласила да је Србија у 2017. и 2018. години добро имплементирала постављене циљеве реформи за које је већ повукла осам милиона евра из ЕУ, те да очекује да ће и у наредној фази моћи да повуче додатна средства.

„Очекујем да ћемо имати могућност да у наредној фази повучемо још осам милиона евра и да тај новац буде доступан буџету Србије“, рекла је министар.

Она је нагласила да је предвиђено да Србија у три транше добије по осам милиона евра, а да су накнадно опредељена и додатна средства тако да ће Србији на располагању бити 27,4 милиона евра, а чији је највећи део предвиђен за образовање.

Последња транша новца из ЕУ треба да се повуче до 31. децембра 2019. године, а Јоксимовић каже да има још времена да се обави све што је потребно како би се повукла сва средства.

„Било би штета и срамота за нас да не испунимо све што је предвиђено за овако важан процес, за одрживи развој Србије, а то јесте развој заснован на образовању, на знању, економија заснована на знању“, истакла је она.

За помоћ која долази од ЕУ предуслов је да се припреме, усвоје и имплементирају стратешки важна документа за реформу образовања.

Јоксимовић је указала да је још 2015. године обезбеђена секторска буџетска подршка Србији од ЕУ. Подсећа да је то први пут да једна земља кандидат добије могућност за директну буџетску помоћ која се односи на реформу државне администрације, управљање јавним финансијама, али и образовање.

Тада је договорен износ од 80 милиона евра и новац се уплаћује директно Народној банци Србије из које се пребацује у Трезор. Србији су та средства опредељена као додатни вид помоћи, поред претприступних ИПА фондова, коју има као земља кандидат.

Извор: Танјуг