Ј. Јоксимовић: Гласна подршка најближег суседа да Србија заслужује динамичнији ЕУ пут

15. април 2019. | Суботица

Ј. Јоксимовић: Гласна подршка најближег суседа да Србија заслужује динамичнији ЕУ пут

„У атмосфери у каквој је Европска унија данас, посебно у предизборној, кад нам разноразне, а често негативне поруке стижу од појединих земаља, подршка суседа и то најближег, а чланице ЕУ, говори довољно о томе да Србија на сваки начин и у сваком сегменту реформи и регионалне сарадње заслужује један динамичнији европски пут“.

То је изјавила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, након седнице министара Владе Србије и Мађарске, у Суботици.

Она каже да тако „гласна порука Мађарске много више значи, него негативне поруке о проширењу које стижу од појединих европских земаља“.

„Таква подршка много више значи од критика појединих европских земаља које су окренуте привременим унутрашњим проблемима. Стратешки је важно препознати правац и због тога нам је подршка нашег најближег суседа, а чланице ЕУ од изузетног значаја“, рекла је Јадранка Јоксимовић.

Она је рекла да су мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, премијер Мађарске Виктор Орбан, људи и политичари „који јасно и недвосмислено заговарају политику проширења ЕУ, а посебно приступање Србије ЕУ“.

Оцењује да је то стратешко партнерство са Србијом, али и интерес и Мађарске и Европске уније, те да мађарске колеге покушавају „да убеде своје колеге у ЕУ у то“.
„Не ради се ту само о безбедности и стабилности, већ и о економском подстицају ЕУ. Јер, европске економије нису све у фази раста, неке стагнирају и наравно да је простор централне Европе, а ми смо југ централне Европе и регион Западног Балкана и свакако има потенцијал раста који ће се прелити и на раст ЕУ“, објаснила је Јоксимовић, закључивши да су све то врло јасне и конкретне ствари.

Каже да је Мађарска кроз процес европских интеграција „довела до тога заједно са председником Србије Александром Вучићем и Владом Србије, да Србија има изванредне односе са Мађарском, те да Мађарска не условљава улазак Србије у ЕУ било каквим билатералним питањима.


Извор: Танјуг