Ј. Јоксимовић: Србија улаже у друштвено – економски напредак жена

13. април 2019. | Сантијаго де Чиле

Ј. Јоксимовић: Србија улаже у друштвено – економски  напредак жена

У оквиру Латиноамеричке конференције, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је учествовала и на панелу под називом „Жене креирају политику - оно сто чини разлику”, заједно са чилеанским министром за жене и родну равноправност Изабел Пла и мађарским државним министром задуженим за питања породице и омладине Каталин Новак.

У излагању, министар Јоксимовић је подвукла да је Влада Републике Србије, предвођена владајућом Српском напредном странком, посебан акценат ставила на унапређење укупног друштвено-економског положаја жена и родне равноправности, као принципа једнаких шанси и развојне политике, циљева одрживог развоја, као и да предано ради на смањењу и искорењивању сваког вида родне дискриминације, насиља и мизогиније.

У том смислу, похваљен је и напредак Србије у постизању родне равноправности, чиме се сврстала на 22. место међу европским земљама према Индексу родне равноправности. Учесници панела су констатовали да је Србија једна од ретких земаља у којој највише државне функције заузимају жене, што није случај у многим државама старе развијене демократије, чиме смо између осталог показали да смо друштво које промовише равноправност, одговорност и суштинско унапређење развојних потенцијала свих грађанки и грађана.

Извор: Танјуг