Ј. Јоксимовић: Велике могућности сарадње и добри односи Србије и Чилеа

13. април 2019. | Сантијаго де Чиле

Ј. Јоксимовић: Велике могућности сарадње и добри односи Србије и Чилеа

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на Латиноамеричкој конференцији која је одржана у Сантијагу де Чилеу, уз присуство великог броја високих представника Републике Чилеа, Аргентинске Републике, Републике Колумбије и Боливарске Републике Венецуеле, као и представника Европске уније. Конференција је одржана у време значајних промена на простору Латинске Америке, а неке од тема о којима се дискутовало су нова конзервативна ера у Латинској Америци као моделу за континент, актуелности по питању Брегзита и дефинисање будућих односа Велике Британије и Европске уније и др.

Током радне вечере учесника конференције са председником Чилеа Себастијаном Пињером, Јоксимовић се захвалила на чињеници да Чиле није признао независност тзв. Косова, као и на принципијелној подршци Чилеа Србији по питању КиМ у свим значајним мултилатералним форумима. У име председника Александра Вучића поновила је отворен позив председнику Себастијану Пињеру да посети Србију, на чему се Пињера захвалио и упутио поздраве председнику Вучићу.

На маргинама конференције, министар се сусрела и са министром спољних послова Чилеа Робертом Ампуером, током које је наглашена важност сарадње Србије и Чилеа и у другим областима од обостраног значаја, спремност да се у наредном периоду размотри отварање дипломатско-конзуларног представништва у Чилеу, а истакнута је и чињеница да у Чилеу постоји интегрисана и успешна српска заједница.

Извор: Танјуг